Претрага
Close this search box.
Crveni krst Crne Gore građane moli za strpljenje

Crveni krst Crne Gore je od pojave korona virusa veoma aktivan i sprovodi brojne aktivnosti za ugrožene građane, širom Crne Gore.

Otvorena su dva broja broja, sa četiri linije, preko kojih se građani mogu javljati ukoliko im je potrebna pomoć volontera da umjesto njih obave nabavke i druge obaveze (069 19 44 75) ili im je potrebna psiho-socijalna podrška (069 19 44 76). 

Dnevno naši volonteri i psiholozi dobiju oko 150-200 poziva, pa se desi da su linije prebukirane. Zato građane molimo za razumijevanje. Vjerujemo da će svi uspjeti da nas dobiju jer su linije aktivne svakog dana, osim nedjelje od 9h do 18h. Nedjelja je trenutno neradni dan, jer toga dana ne rade prodavnice i drugi objekti, pa samim tim ni naši volonteri ne mogu pružati pomenute usluge korisnicima.

Za prva četiri dana, od kada je otvorena linija i od kad su intenzivirane aktivnosti, Crveni krst Crne Gore je pružio podršku za 683 osobe, od toga je: za 204 starije osobe distribuirana  humanitarna pomoć, za 331 osobu je obavljena nabavka namirnica, za 105 socijalno najugroženijih porodica su distribuirani humanitarni paketi, za 43 osobe je obezbijeđena psiho-socijalna podrška.

Ovih dana na socijalnim mrežama pojavili su se razni neutemeljeni komentari i prozivke na koje ne želimo, niti imamo vremena pojedinačno da odgovaramo, posebno što u njima ne vidimo nikakvu pomoć ni za građane, ni za nas. Mi ne djelujemo na osnovu Facebook i drugih objava, niti je naše djelovanje sporadično. Dnevno analiziramo sve zahtjeve i na najurgentnije odmah odgovarama, dok paralelno pravimo spiskove za naredne donacije, koje očekujemo i trudimo se da animiramo što veći broj donatora da daju svoj doprinos. Ovih dana nam stižu donacije za 4000 najugroženijih porodica, od porodice Glendžo i kompanije Voli, a trudićemo se da ih bude i više. Zato građane molimo da budu strpljivi, ali i solidarni. 

Hvala i svima koji nam nude volonterske usluge. Podsjećamo da se na formiranju baze volontera radi u kontinuitetu u redovnim uslovima i da volonteri moraju biti obučeni za djelovanje u ovakvim situacijama i pružanje podrške ugroženima. Zato se trenutno najviše oslanjamo na njih. Crveni krst Crne Gore ima 23 opštinske organizacije, u kojima je trenutno angažovano oko 100 zaposlenih, 130 gerontodomaćica i oko 300 volontera koji ovih dana daju sve od sebe da pomognu svima kojima mogu. Svakako ćemo tražiti podršku gdje i kada nam bude bila potrebna.

Ovo nije vrijeme da se prozivamo, već da se pomažemo i sarađujemo. Mi smo otvoreni za svaku dobronamjernu sugestiju, ali nismo za neopravdane i nekonstruktivne komentare.