Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst Crne Gore dobio donaciju od 300 invalidskih kolica

Crvenom krstu Crne Gore je ovih dana stigla pošiljka od 300 invalidskih kolica, koja su donacija LDS Charities – dobrotvorne američke organizacije Svetaca posljednjeg dana. Donaciju su generalnoj sekretarki Crvenog krsta Crne Gore, Jeleni Dubak, danas zvanično uručili, u ime LDS-a, Alan i Christine Taylor.


Gospođa Dubak se tom prilikom zahvalila ovoj dobrotvornoj organizaciji na veoma vrijednoj donaciji, kao i na ukupnoj podršci koju LDS Charities pruža Crvenom krstum, ne samo u okviru obezbjeđivanja invalidskih kolica, već i u ostalim oblastima djelovanja. Ona je pozvala sve građane kojima su potrebna invalidska kolica i pomagala da se obrate organizaciji Crvenog krsta u svojoj opštini. Predstavnik Crvenog krsta će ih posjetiti, napraviti procjenu i obezbijediti odgovarajuća kolica.

Donacija kolica dec. 2015

Naime, sve organizacije Crvenog krsta u Crnoj Gori imaju po najmanje jednog predstavnika koji je obučen da odradi precizna mjerenja i prilagodi kolica pojedinačnom korisniku. Na taj način, sve osobe kojima su potrebna invalidska kolica u prilici su da dobiiju kolica koja odgovaraju njihovom stanju. Svim korisnicima su na raspolaganju dvije vrste kolica – standardna, koja su uglavnom namijenjena za kućnu upotrebu, kao i rough rider koja su namijenjena aktivnijim osobama koje dosta vremena provode vani. Takođe, tokom naredne godine će se sprovesti treća obuka za prilagođavanje invalidskih kolica za volontere opštinskih organizacija Crvenog krsta, kako bi svaka organizacija imala dovoljan broj obučenih volontera za rad sa korisnicima.

Bračni par Taylor je na današnjem događaju iskazao zadovoljstvo što imaju priliku da budu u Crnoj Gori, koja im se mnogo dopada. Raduje ih i što su imali priliku da sarađuju sa Crvenim krstom. Kroz ovaj projekat su posjetili neke od korisnika i mogli da osjete njihovu zahvalnost na pomoći, koju nisu mogli da dobiju na druge načine, kao i zadovoljstvo što im je na neki način vraćena sloboda, jer sada mogu da funkcionišu onako kako žele.

Crveni krst Crne Gore je prije tri godine započeo saradnju sa organizacijom LDS Charities, koja finansira različite projekte za pomoć i razvoj u 173 države. LDS, uglavnom vođena volonterima, radi samostalno ili u saradnji sa drugim dobrotvornim ustanovama i vladinim organizacijama. Humanitarni radnici organizuju projekte širom Balkana donirajući invalidska kolica, obezbjeđujući novac i sredstva ugroženim područjima i sarađujući sa Crvenim krstom i drugim organizacijama.

Bračni parovi, članovi organizacije LDS, dobrovoljno i o svom trošku provode u prosjeku 18 mjeseci u zemlji realizujući različite projekte, koristeći novčana sredstva koja su donirali članovi crkve.

Do sada se saradnja sa Crvenim krstom Crne Gore ogledala kroz pružanje podrške romskoj populaciji na Koniku, donaciju tokom vanrednog stanja (sniježne nepogode), uređivanje Kluba za stare u Plavu, kao i projekat obezbjeđivanja invalidskih kolica i ostalih pomagala. Crveni krst Crne Gore je prethodno dobio tri pošiljke invalidskih kolica (jedna pošiljka tokom 2013, i dvije tokom 2014. godine), sa ukupno 865 komada, što sa ovom posljednjom pošiljkom iznosi 1165 kolica i ostalih pomagala. Ukupna vrijednost svih primljenih pošiljki iznosi oko 130 000 američkih dolara. Do sada je ukupno podijeljeno preko 700 invalidskih kolica širom Crne Gore.