Претрага
Close this search box.
Crveni krst Crne Gore dio V-IOLA projekta

Crveni krst Crne Gore je započeo realizaciju projekta pod nazivom V-IOLA čiji je glavni cilj promocija inicijative EU volonterizma i izgradnje kapaciteta za prijem volontera u zemljama izvan Evropske unije, konkretno u ovom slučaju Crne Gore i Srbije.

 Naime, projekat obuhvata konzorcijum od 14 partnera, a pored Crvenog krsta Crne Gore, tu su i Crveni krst Italije, Crveni krst Rumunije, Civilna zaštita Italije, Direktorati za vanredne situacije Crne Gore i Srbije, FORS,kao i neke nevladine organizacije iz Italije.

Projekat koji će trjati dvije godine i  ima za cilj sljedeće:

  • promocija partnerstava u odnosu na kapacitete i potencijale inicijative za EU volonterizam,
  • aktivnosti izgradnje kapaciteta u vidu treninga za poboljšanje volonterizma u civilnoj zaštiti, aktivnosti smanjenja rizika od katastrofa i organizacionog razvoja,
  • podrška kroz proces sertifikacije za EU Aid volonterizam,
  • proučavanje i testiranje aktivacije online volontiranja i njegove implikacije po civilnu zaštitu.

Projekat će sa jedne strane poboljšati kapacitete upravljanja zemalja u kojima se sprovodi (Crna Gora i Srbija), omogućavajući im da se pridruže mreži hosting organizacija (organizacija koje mogu da ugoste volontere iz zemalja članica EU). Na ovaj način će se osnažiti sistemi civilne zaštite i njihove sposobnosti za djelovanje u katastrofama izazvanim ljudskim faktorom ili u prirodnim katastrofama, promovišući inicijative prevencije i pripreme. V-IOLA projekat će, takođe, promovisati online volontiranje kao integralni dio nacinalnih strategija za smanjenje rizika od katastrofa. 

Neke od glavnih aktivnosti projekta su sljedeće:

  • Inovativni sistem podrške za smanjenje rizika od katastrofa (DRR)
  • Inovativna upotreba komunikacija u podizanju svijesti i DRR
  • Implementacija i testiranje EU online volonterizma u aktivnostima civilne zaštite
  • Trening za predstavnike civilne zaštite, volontere i online volontere
  • Podrška u procesu sertifikacije kroz razmjenu znanja i dobrih praksi

Kroz ovaj projekat, Crveni krst Crne Gore će imati mogućnost da obuči određen broj svojih volontera i zaposlenih u oblasti smanjenja rizika od katastrofa kao i da završi proces sertifikacije za EU aid volontere, tj. da bude organizacija domaćin volonterima iz zemalja EU koji mogu pružiti pomoć tokom vanrednih situacije.

Projekat se finansira iz sredstava Evropske komisije –tehnička podrška za izgradnju.