Претрага
Close this search box.
Crveni krst Crne Gore će dijeliti maske građanima Podgorice

Akcija će biti nastavljena i u drugim opštinama

Volonteri Crvenog krsta će u petak, 20. novembra, dijeliti zaštitne maske građanima Podgorice. Cilj akcije je podizanje svijesti građana o značaju nošenja maski.

 „Naši volonteri će u petak u jutarnjim (10-11h) i večernjim časovima (18-19h), u terminima kad je najviše građana prisutno na ulicama, dijeliti maske na najprometnijim lokacijama u Podgorici. Maske će dobiti oni koji ih ne budu nosili, jer nam je cilj da im skrenemo pažnju na kršenje mjera i da ujedno podignemo svijest o ovom jednostavnom i malom doprinosu, koji može dati veliki učinak, ukoliko se svi potrudimo„, saopštila je ovim povodom Jelena Šofranac, koordinatorka volonterskog kluba.

U Podgorici će ukupno biti podijeljeno 2000 maski, dok će akcija u narednim danima biti nastavljena i u drugim crnogorskim opštinama gdje je broj zaraženih virusom COVID-19 najveći. Maske su upućene i opštinskim organizacijama Crvenog krsta i biće distribuirane socijalno ugroženim građanima, u okviru humanitarnih paketa. Pored maski, građanima će biti dijeljeni flajeri sa preporukama kako da se zaštite od virusa i kako da zaštite one najranjivije, ali i da da sačuvaju mentalno zdravlje, koje je veoma važno u svim, a posebno u kriznim situacijama. 

Iako epidemija virusa traje već mjesecima, čini se da nismo naučili osnovne lekcije i kako da se adaptiramo na ove nove i izazovne okolnosti. Zato se kontinuirano trudimo da informišemo građane o ovoj temi i podsjećamo na osnovne preporuke. Posljedice našeg ponašanja ne osjećamo samo mi sami, nego i naše uže i šire okruženje, a posebno oni koji su najugroženiji, i zato ne smijemo biti neodgovorni, posebno jer se od nas ne traži mnogo„, poručuju iz Crvenog krsta.

Maske su obezbijeđene iz donacija koje je Crveni krst Crne Gore obezbijedio u prethodnom periodu, a flajeri su kreirani u okviru projekta „Odgovor na COVID19 u Crnoj Gori“, koji podržavaju USAID i Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.