Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst Crne Gore brojnim aktivnostima obilježio Svjetski dan Roma

Povodom 8. aprila, Svjetskog dana Roma, Crveni krst Crne Gore je danas i prethodnog vikenda organizovao niz aktivnosti kako bi se na pravi način obilježio ovaj značajan datum i predstavili Romi iz Kampova Konik.

 

Tim povodom, danas je u Kampu Konik 1, Crveni krst Crne Gore, u saradnju sa NVO Help, organizovao kulturno-umjetničko predstavljanje djece i omladine RE (Romi, Egipćani)  populacije, u okviru kojih su djeca koja pohađaju radionice pomenute dvije organizacije, imala priliku da pred svojim sunarodnicima, predstavnicima medija, međunarodnih organizacija i državnih institucija, zapjevaju, prikažu svoja scenska umijeća, glumačke sposobnosti i pokažu se u pravom svjetlu.

Svjetski Dan Roma 14 3 Svjetski Dan Roma 14 4

 

U okviru manifestacije, gdin Klaus Mok, šef kancelarije NVO Help u Crnoj gori  i gđa Jelena Dubak, genaralni sekretar Crvenog krsta Crne Gore su NVO-u „RAE Savjet kampa“ predali na korišćenje renovirani objekat za zajedničke aktivnosti, čije je renoviranje finansirano od strane EU. CKCG i Help organizovali su i podjelu slatkih paketa za djecu iz kampa.  U povodu Dana Roma, Merhamet sa sjedištem u Rožajama je obezbijedio veće količine polovnih odjevnih predmeta za stanovnike kampova Konik, koje će biti podijeljene u narednim danima.
Proslavi Dana Roma u Kampu Konik 1 su prisustvovali predstavnici: Evropske unije-Delegacija u Podgorici, UNHCR-a, Uprava za zbrinjavanje izbjeglica Vlade Crne Gore, NVO „RAE Savjet kampa“.

Svjetski Dan Roma 14 3 Svjetski Dan Roma 14 4

U susret Danu Roma, u danima vikenda, 5. i 6. aprila, u tržnom centru Mall of Montenegro, Crveni krst Crne Gore je organizovao izložbu radova djece, mladih i žena RE populacije iz kampova Konik. Radovi djece predškolskog uzrasta koji pohađaju radionice Crvenog krsta, adolescenata iz Kluba mladih i žena koje su aktivne učesnice radionica Porodičnog centra, su bili izloženi za posjetioce tržnog centra u cilju predstavljanja kulture i radinosti RE populacije, ali i aktivnosti Crvenog krsta Crne Gore, koje od 2002. godine sprovodi sa romskom populacijom. Pored pomenutih radova, bila je postavljena i izložba fotografija aktivnosti koje Crveni krst Crne Gore realizuje sa svim starosnim grupama romske populacije.

Obilježavanje Dana Roma će biti završeno druženjem RE adolescenata Kluba mladih sa volonterima Crvenog krsta Crne Gore, koje će biti organizovano u prostorijama Kluba volontera Crvenog krsta Crne Gore.

Svjetski Dan Roma 14 3 Svjetski Dan Roma 14 4