Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst Crne Gore aktivirao žiro-račun za prikupljanje pomoći ugroženom stanovništvu u pojasu Gaze

Crveni krst Crne Gore  je u prethodnom periodu, nakon izbijanja sukoba u Izraelu i Pojasu Gaze, izrazio duboku zabrinutost i zajedno sa Međunarodnim pokretom Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, pozvao na zaštitu civila, humanitarnih radnika ali i civilnih objekat koji moraju biti zaštićeni u skladu sa odredbama Međunarodnog humanitarnog prava.

Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca i Crveni krst Crne Gore pozivaju na bezbjedan i nesmetan pristup pojasu Gaze i oslobađanje talaca zarobljenih tokom sukoba. Takođe pozivamo diplomatsku zajednicu da ubrza napore ka dugoročnom mirovnom sporazumu i masovnom povećanju humanitarne pomoći. Posljednji mjesec je bio najrazorniji period nasilja ikada širom Izraela i Palestine, u kojem je poginulo oko dvanaest hiljada ljudi. Veliki je broj teško povrijeđenih, naročito onih koji su najugroženiji, a to su djeca i žene.

Nakon kontinuirane komunikacije sa Međunarodnim pokretom Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, a u skladu sa mehanizmima koji su pokrenuti, Crveni krst Crne Gore je danas, 10. novembra aktivirao žiro-račun za prikupljanje pomoći ugroženom stanovništvu u pojasu Gaze.

Pomoć možete uplatiti na broj 520-5188-31, kod Hipotekarne banke. Prikupljena sredstva biće uplaćena u apel Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, koji djeluje u ovom regionu od 1967. godine.

Koristimo priliku još jednom da pozovemo na poštovanje Međunarodnog humanitarnog prava, koje je obavezujuće za države koje su se na njegovu primjenu obavezale međunarodnim ugovorima, kojima je regulisana ova oblast. Odrednicama Međunarodnog humanitarnog prava, štite se prava civila, lica koja više ne učestvuju ili nijesu učestvovala u sukobima, ranjenih, bolesnih i zatvorenika.