Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst će sarađivati sa Glavnim gradom i na pružanju podrške starijim građanima

Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak je razgovarala sa predstavnicima Glavnog grada Podgorica, zamjenikom gradonačelnika Borisom Mugošom i sekretarom Sekretarijata za rad, mlade i socijalno staranje Ivanom Terzićem, oko zajedničkih aktivnosti na pružanju kvalitetnijih usluga starijim građanima Podgorice.

 Na sastanku je dogovoreno da se obučeni volonteri Crvenog krsta Crne Gore pridruže geronto-domaćicama kako bi obogatili usluge koje one pružaji starijim građanima. Tako će korisnici ovog programa, pored redovnih usluga koje dobijaju od strane geronto-domaćica, kroz druženja sa volonterima Crvenog krsta imati priliku prvenstveno da rade na primjeni koncepta zdravog starenja. Volonteri će starijim građanima davati savjete kako da se adekvatnije hrane, koje vježbe da rade, kako da preveniraju određene povrede i bolesti, kako bi njihovo starenje bilo zdravije i kvalitetnije. Pored toga, oni će se družiti sa njima i pokušati u što većoj mjeri da ih uključe u društvene aktivnosti.

CK i GG 1

„Sigurna sam da će druženja naših volontera i korisnika programa „Pomoć i njega u kući“ biti obostrano korisno, jer i naši volonteri mogu mnogo toga da nauče od naših starijih i iskusnijih sugrađana. Drago nam je što ćemo koncept zdravog starenje, poslije uspješne primjena u više opština u Crnoj Gori, implementirati i u Podgorici. Sigurna sam da je ovo samo početak jedne uspješne saradnje i da ćemo u narednom periodu dodatno unaprijediti servise podrške za starije građane Podgorice“, navela je gospođa Dubak.

CK i GG 2

Zamjenik gradonačelnika Boris Mugoša je na sastanku istakao da je i ovo poboljšanje postojećeg servisa nastavak aktivne brige Glavnog grada o svojim starijim građanima.  Podsjetio je i da je broj korisnika servisa Pomoć i njega u kući starim licima ove godine povećan za 30 odsto i da se za tu namjenu godišnje u budžetu izdvaja 100 hiljada eura.“Vjerujem da će saradnja sa Crvenim krstom kad je briga o starijoj populaciji u pitanju biti uspješna, kao i dosadašnje koje smo realizovali za druge ciljne grupe“- naveo je Mugoša. On je  istakao da će se Glavni grad, u saradnji sa svojim partnerima, i u budućnosti truditi da starijim osobama učini starenje ljepšim i kvalitetnijim.

U Glavnom gradu geronto-domaćice svakodnevno vode brigu o oko 120 starijih sugrađanki i sugrađana, koji se nalaze u lošijoj socijalnoj situaciji. Na to je podsjetion sekretar Sekretarijata Ivan Terzić. Ovaj servis podrške obuhvata nabavku hrane, pripremu obroka i pomoć pri hranjenju, pomoć pri kretanju, pomoć pri održavanju higijene i higijene prostora, pomoć pri nabavci štampe i knjiga i plaćanju računa za električnu energiju, telefon, komunalije i slično, posredovanje u obezbjeđivanju različitih vrsta usluga za održavanje stana i uređaja za domaćinstvo, nabavku i uzimanje ljekova i odvođenje na ljekarske preglede.