Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

CKCG obilježio Međunarodni dan starijih nizom aktivnosti u više opština Crne Gore

Crveni krst Crne Gore (CKCG), povodom 1. oktobra Međunarodnog dana starijih, organizovao je niz aktivnosti u više opština koje su podrazumijevale izložbu fotografija, jednovnevne izlete, izlaganje ručnih radova, kao i informisanje građana o programima za podršku starijim osobama.

Projekt koordinatorka CKCG, Jelena Šofranac je, čestitajući sugrađanima Međunarodni dan starijih osoba, saopštila da su organizovane različite aktivnosti u više opština Crne Gore.

„Građani iz Podgorice imali su priliku da posjete cjelodnevnu izložbu fotografija koja je imala za cilj da prikaže starije osobe koje sa sobom nose veliko životno iskustvo, mudrost i znanje. Fotografije prikazuju osobe koje su još uvijek vrlo aktivne i koje imaju zadovoljavajući kvalitet života, kao i podršku članova porodice, dok su, sa druge strane posjetioci imali priliku i da vide fotografije koje, nažalost, prikazuju veliki broj starijih ljudi koji se svakodnevno suočavaju sa velikim problemima“, pojasnila je Šofranac.

Jelena

Ona je kazala da su neki od problema sa kojima se suočavaju starije osobe u Crnoj Gori siromaštvo, usamljenost, nedostatak brige, kao i neadekvatan pristup postojećim uslugama.

Šofranac je pojasnila da su građani Glavnog grada mogli da posjete izložbu u šoping centru Delta siti tokom cijelog dana, navodeći da su bili izloženi i ručni radovi korisnica iz Klubova za starije osobe Bara i Budve.

„Građani su mogli da učestvuju kupovinom nekog proizvoda, a na taj način su donirali novac za dalje aktivnosti. Pored toga, volonteri su dijelili edukativni materijal o zdravom starenju, kao i informacije o aktivnostima Crvenog krsta u ovoj oblasti“, kazala je Šofranac.

Izlozba

Ona je kazala da su korisnici Klubova za starije iz Budve, Nikšića i Bara imali priliku da odu na jednodnevni izlet.

“Oni su, pored obilaska grada, imali i priliku da borave zajedno sa korisnicima programa Briga o starijima Crvenog krsta Albanije. Cilj ove aktivnosti je povezivanje starijih, razmjena mišljenja, iskustva, kao i druženje”, rekla je Šofranac.

Ona je kazala da se u Nikšiću održalo sportsko takmičenje pod sloganom “Godine su samo broj”, tokom kojeg su se različite generacije družile i takmičile u pikadu, šahu i sportu.

„Takođe, u Baru na glavnom gradskom trgu, starijim sugrađanima smo provjeravali krvni pritisak i nivo šećera u krvi, bili su izloženi ručni radovi Kluba za starije, a volonteri su informisali građane kako mogu podržati realizaciju programa za podršku starijima”, pojasnila je Šofranac.

Izlozba 2

Ona je ukazala da svi građani mogu dati svoj doprinos u poboljšavanju položaja i života starijih osoba u Crnoj Gori.

„Apelujem na sve, da pođu od sebe, svojih porodica i da brinu o svojim starijima. Da to ne bude ni samo porodica, već da se usresrede i na komšije kojima je potrebna ova vrsta podrške ili jednostavno ako su čuli za nekog kome je potrebna pomoć, da o tome obavijeste relevantne institucije, kao i da se informišu u opštinskim organizacijama Crvenog krsta o načinu na koji oni mogu dati doprinos“, istakla je Šofranac.

Ona je podsjetila da CKCG u kontinuitetu, od 2002. godine, brine o najugroženijim starijim osobama, i to kroz, kako je pojasnila, distribuciju humanitarne pomoći, kućne posjete, volonterske i profesionalne usluge, kao i četiri kluba za starije.

Bar

Predstavnica Kluba za starije osobe Bar, Dušanka Saičić, istakla je da su posjetioci mogli vidjeti zanimljive proizvode koje su, kako je objasnila, izradile članice tog Kluba.

„Izloženi radovi su naš ručni rad, među kojima su bile kecelje, korpice, stolnjaci, šalovi, kape. Posjetioci su mogli pronaći svašta zanimljivo. Drugi volonteri našeg Kluba su u našem gradu proveli vrijeme sa starijim osobama i na taj način smo obilježili taj datum, dok ćemo u srijedu ići na izlet u Skadar“, kazala je Saičić.

Budva

Predstavnica Kluba za starije osobe Budva, Slavka Milić, rekla je da su se na njihom štandu mogli kupiti primorski proizvodi, poput roštula, patišpanja, bugace.

„Moje koleginice, koje su sprovodile aktivnosti u Budvi, dodijelile su pomoć starijim osobama koje su u lošijoj finansijskoj situaciji. Povodom obilježavanja ovog datuma imali smo niz aktivnosti, prisustvovali smo promociji knjige Jesenke Lalović u Petrovcu, a takođe smo išli i na jednodnevni izlet u Baru“, kazala je Milić.