Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Čestitka premijera Lukšića povodom Dana Crvenog krsta Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore, gospodin Igor Lukšić, uputio je čestitku Crvenom krstu Crne Gore, povodom 136 godina postojanja:

 

„Poštovani humanisti,

 

Povodom 29. novembra- Dana Crvenog krsta, zadovoljstvo mi je što sam u prilici da čestitam Vama, Vašim volonterima, ali i svim građanima Crne Gore praznik koji simbolično slavi principe solidarnosti, humanosti i pravednosti.

 

Današnji dan – proslava 136. godina od osnivanja Crvenog krsta u Crnoj Gori, prve humanitarne organizacije na Balkanu, treba da nam služi kao podsjetnik na odgovornost svakog pojedinca da kroz lični primjer da bitan doprinos društvu, zajednici kojoj pripada. Crnogorsko društvo je prepoznato na međunarodnom planu kao multietničko, multireligiozno, tolerantno društvo koje je posvećeno ispunjavanju svojih spoljnopolitičkih prioriteta. Međutim, koristim priliku da istaknem da je Crna Gora i humano društvo, društvo koje je bilo spremno da pruži utočište ženama, muškarcima i djeci koji su tokom istorijskih dešavanja bili primorani da napuste svoje zemlje pod prijetnjama progonom, sukobom i nasiljem. Društvo koje je kroz saradnju svih relevatnih institucija i koordiniranu akciju sa Crvenim krstom Crne Gore bilo angažovano na minimalizovanju negativnih posledica prirodnih nepogoda i pružanju blagovremene pomoći najugroženijima u našem društvu. Trudili smo se da finansijski i ekonomski problemi koji su zahvatili sve zemlje u razvoju, ne odvrate nam pažnju sa bitnih socio-humanitarnih pitanja i rješavanja istih.

 

Podsjećam da se u osnovi svakog humanog čina i solidarnosti nalazi nesebična namjera da se pruži podrška i pomoć onim ljudima kojima je ona i najviše potrebna. S tim u vezi, želim da istaknem da Crna Gora i njeni građani nikada nisu, i nikada neće uzmicati pred problemima svakodnevnog života, već će i dalje biti pouzdan partner na međunarodnom planu, i u skladu sa svojim mogućnostima pomagati onima kojima je pomoć potrebna.

 

Crna Gora, njeni građani, institucije i Crveni krst su do sada nebrojeno puta pokazali i dokazali svoju solidarnost, humanost i pravednost na djelu. Nikada to nismo radili da bi dobili priznanje ili pohvale, radili smo to vođeni ljudskim dostojanstvom, onim moralnim normama i obrascima ponašanja koje svakom građaninu Crne Gore treba da služe na čast i budu prepoznatljiv reper promjena u Regionu.

 

Angažman Vaše organizacije, kao i predanost i posvećenost Vaših volontera za svako je poštovanje. Ozbiljnost pristupanja rješavanju egzistencijalnih pitanja dodatno daje na važnosti Vašoj-našoj misiji- misiji humanosti i moralne odgovornosti za najugroženije.

 

Koristim ovu priliku, u nemogućnosti da sa Vama budem lično, da Vam još jedanput čestitam praznik i uputim zahvalnost za sve što ste uradili, i istovremeno poželim uspjeh u daljem radu.“