Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Brojne aktivnosti za žene romske populacije, polaznice Porodičnog centra

Crveni krst Crne Gore je u četvrtak, 29. oktobra, kroz projekat „Izgradnja otpornosti RE lica u Crnoj Gori“  organizovao jednodnevni izlet u Budvi za 50 žena romske populacije sa područja kampova Konik.

Žene koje su posjetile Budvu, redovne su učesnice radionice Porodični centar, koju Crveni krst Crne Gore realizuje od 2004. godine u Kampu Konik, a koja ima za cilj jačanje žena i njihove uloge u porodici. Ove vrste izleta pružaju mogućnost ženama da upoznaju zemlju u kojoj žive od 1999. godine. Učesnice radionice  Porodični centar pokazale su veliko oduševljenje kada su u pitanju ovakvi izleti, kazavši da zbog loših uslova života i nemaštine, ne bi imale priliku da obiđu  primorske gradove i kulturno značajnija mjesta u Crnoj Gori koje su do sada obišle u organizaciji Crvenog krsta Crne Gore. One su dodale da im, pored korisnih tema o kojima razgovaraju u radionici, posjete ljekara iz raznih oblasti, kurseva za šivenje i ručne radinosti i ostalih aktivnosti koje se realizuju za njih, ovakvi izleti omogućavaju i druženje van kampa, odnosno kratak odmor od svakodnevice, pa će sa radošću ispratiti svaki naredni izlet. Plan Crvenog krsta Crne Gore je da do kraja godine organizuje još sličnih izleta na mjestima za koja žene pokažu najveće interesovanje. Crveni krst, u saradnji sa partnerima UNHCR-om i Help-om, radi i na zbližavanju žena iz kampova Konik sa ženama domicilne populacije iz okruženja, pa će u okviru ovakvih izleta i žene iz okolnih naselja imati priliku da posjete neke od kulturno istorijskih spomenika i moći će da se priključe radionicama Porodičnog centra.

Izlet PC Budva 2015

 Osim ove aktivnosti, u protekloj sedmici Crveni krst Crne Gore je organizovao i podjelu higijenskih setova za 53 članice Porodičnog centra, koji su sadržani od deterdženta za pranje rublja, tečnosti za pranje posuđa, higijenskih uložaka, četkice i paste za zube, seta sapuna, šampona itd. Pored žena Porodičnog centra, higijenske setove druge sadržine su dobila i djeca predškolskog uzrasta koja redovno pohađaju “otvorene dječije igraonice” Crvenog krsta, učenici 6 gradskih škola, kao i učenici isturenog odjeljenja O.Š. “B.V. Podgoričanin” i osnovne škole u Dinoši. Ukupno je tokom podjele distribuirano 578 setova higijene.

Početkom oktobra, za redovne učesnice radionice Porodični centar,  Međunarodni klub žena obezbijedio je još 3 šivaće mašine za šnajdersku radionicu u sklopu centra. Kroz ovu donaciju, ženama je omogućeno da usavršavaju svoje vještine za šivenje, kao i da kreiraju odjevne predmete koji mogu biti korisni za njih i članove njihovih porodica.