Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Briga o starijima

Jedan od najvažnijih programa koje Crveni krst Crne Gore realizuje, u okviru socijalnih djelatnosti, jeste briga o starijim osobama. Ovaj program se realizuje u 12 opština u Crnoj Gori uz finansijsku podršku Crvenog krsta Italije i obuhvata oko 700 korisnika kojima usluge pruža oko 150 obučenih volontera.

 Cilj aktivnosti koje se realizuju je unaprjeđenje kvaliteta života starijih osoba i olakšavanje njihove svakodnevice kroz različite usluge socijalne zaštite.

Direktni korisnici programa su osobe starosti od 65 godina i više, koje se nalaze u teškoj materijalnoj i zdravstvenoj situaciji, koje žive same ili sa nekim od članova porodice ko je u sličnom stanju i koje nijesu obuhvaćene sličnom vrstom podrške od neke druge institucije ili organizacije.  

BoS hum pomoc

 

• Podrška Italijanskog Crvenog krsta

Od 2009. godine program Briga o starima podržan je od strane Italijanskog Crvenog krsta i trenutno se realizuje u 12 lokalnih organizacija Crvenog krsta (Bar, Berane, Bijelo Polje, Budva, Cetinje, Mojkovac, Kolašin, Nikšić, Plav, Pljevlja, Podgorica i Tivat).  Projekat se završava u decembru 2016. godine uz mogućnost produžetka za 2017. godinu. 

Svrha projakta je unaprjeđenje položaja starijih u Crnoj Gori, kroz pružanje kvalitetnih usluga usklađenih sa potrebama korisnika i saradnju Crvenog krsta sa relevantnim organizacijama i institucijama. 

Projektom se posebno želi unaprijediti komponenta aktivnog starenja kao i međugeneracijske solidarnosti, kroz organizovanje aktivnosti u kojima stariji imaju aktivniju ulogu i aktivnosti koje uključuju učešće ne samo starijih nego i mlađih generacija. 

• Osnovne aktivnosti koje se realizuju u okviru projekta:

 Kroz redovne kućne posjete, obučeni volonteri pružaju usluge: psiho-socijalna podrška, nabavka namirnica, plaćanje računa, pomoć u obavljanju manjih kućnih poslova, zakazivanje pregleda, pratnja prilikom odlaska kod ljekara, distribucija humanitarne pomoći…

 Podrška putem telefona za korisnike koji žive u udaljenim ruralnim oblastima i periodični obilazak istih;

 Druženje korisnika, edukativne i kreativne radionice, izleti, Klubovi za starije;

 Promocija projekta i kontinuirano prikupljanje sredstava na lokalnom i nacionalnom nivou;

 Podizanje svijesti šire javnosti o potrebama i problemima starijih u Crnoj Gori;

 Kontinuirano istraživanje potreba i zadovoljstva korisnika uslugama koje dobijaju;

 Stalna edukacija volontera koji realizuju aktivnosti sa starijima. Sve obuke se sprovode na osnovu preporuka i priručnika za minimalne standarde kućne njege starijih osoba u volonterski zasnovanim programima Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca u Evropskoj Zoni.

BoS posjeta volontera

 

• Klubovi za starije osobe

Klub za starija lica okuplja određeni broj korisnika programa „Briga o starima“ koji jednom nedeljno provode po nekoliko sati sa volonterima Crvenog krsta. Ideja je da se kroz ovu vrstu okupljanja stariji više aktiviraju, međusobno dijele iskustva, probleme i dobijaju informacije o temama koje ih zanimaju. Tako se u okviru Kluba najčešće organizuju radionice na temu zdravlja, zatim se prave ručni radovi, plete, hekla, šije, pišu se tradicionalni recepti za kuvanje, igraju se društvene igre, organizuje obuka za pružanje prve pomoći, za korišćenje računara, skajpa ili telefona. Pored toga u Klubu se prave proslave značajnih datuma i praznika. Sve aktivnost organizuju volonteri, među kojima su i iskusni ljekari. Klub za starije često organizuje i zajedničke izlete ili socijalne večeri, gdje korisnici izlažu svoje radove ili biraju neko mjesto koje bi voljeli da posjete. Kroz navedene aktivnosti se jača osjećaj zajedništva, zadovoljstva, a smanjuje osjećaj usamljenosti, bespomoćnosti i izolovanosti. 

BoS klub za starija

Ovakav vid podrške za starija lica dostupan je u OOCK Bar i Plav. Svaki Klub ima oko 15 korisnika, a pored socijalnih aktivnosti, korisnicima se nudi: osvježenje tokom boravka u Klubu, humanitarna pomoć, savjeti i informacije o ostalim dostupnim servisima podrške, ali i mjerenje krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi, kao i povremena provjera opšteg zdravstvenog stanja. U rad Klubova uključeno je preko 20 volontera mlađe životne dobi, pa se na taj način kroz sve aktivnosti promoviše međugeneracijska solidarnost i učenje tokom cijelog života.

BoS zajenicka 1