Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Briga o starijima – podrška Italijanskog Crvenog krsta

Crveni krst Crne Gore od 1. februara 2021. godine nastavlja realizaciju prekograničnog projekta Briga o starijima, u saradnji sa Crvenim krstom Albanije, a uz finansijsku podršku Crvenog krsta Italije.

Projekat će trajati 12 mjeseci i ima za cilj unaprjeđenje kvaliteta života i položaja starijih u dvije susjedne zemlje kroz pružanje različitih socijalnih usluga. U Crnoj Gori projekat će se realizovati u 8 opština: Andrijevica, Bar, Cetinje, Berane, Kolašin, Nikšić, Rožaje i Plav.  Korisnici projekta su osobe: koje imaju 65 ili više godine, koje žive same ili sa nekim od članova porodice ko je takođe u stanju potrebe, koje imaju minimalna ili nemaju primanja, koje imaju zdravstvene poteškoće i koje ne dobijaju sličan vid podrške od druge institucije ili organizacije.

Već tokom marta i aprila projektom je predviđena podjela humanitarne pomoći u vidu hrane i higijene za 400 socijalno najugroženijih starijih osoba iz navedenih 8 opština. Ova vrsta pomoći je prepoznata kao prioritetna posebno u kriznoj situaciji izazvanoj pojavom virusa COVID19. Kroz projekat će se u prva tri mjeseca takođe vršiti nabavka uniforme i zaštitne opreme za volontere i zaposlene.

Od početka maja oko 100 volontera će započeti kućne posjete i pružati volonterske usluge podrške za oko 280 starijih iz: Andrijevice, Bara, Cetinja, Berana, Kolašina, Nikšića, Rožaja i Plava. Kroz redovne kućne posjete volonteri će pružati sledeće usluge: psiho-socijalna podrška, nabavka namirnica, plaćanje računa, pomoć u obavljanju manjih kućnih poslova, zakazivanje pregleda, pratnja prilikom odlaska kod ljekara… Za najugroženije korisnike Crveni krst će na mjesečnom nivou obezbijediti dodatnu pomoć u vidu hrane, higijene, ali i ljekova.

Ukoliko epidemiološka situacija to bude dozvoljavala, od jula mjeseca sa radom će nastaviti 5 klubova za starije osobe u organizacijama Crvenog krsta: Bar, Budva, Nikšić, Podgorica i Plav. Klub za starija lica okuplja određeni broj korisnika programa „Briga o starima“ koji jednom ili dva puta nedeljno provode po nekoliko sati sa volonterima Crvenog krsta. Ideja je da se kroz ovu vrstu okupljanja stariji više aktiviraju, međusobno dijele iskustva, probleme i dobijaju informacije o temama koje ih zanimaju. Tako se u okviru kluba najčešće organizuju radionice na temu zdravlja, zatim se prave ručni radovi, plete, hekla, šije, pišu se tradicionalni recepti za kuvanje, igraju se društvene igre, organizuje obuka za pružanje prve pomoći, za korišćenje računara, skajpa ili telefona, drže se časovi korektivne gimnastike, stranih jezika… Pored toga u klubu se prave proslave značajnih datuma i praznika. Sve aktivnost organizuju volonteri, među kojima su i iskusni ljekari. Klub za starije često organizuje i zajedničke izlete ili socijalne večeri, gdje korisnici izlažu svoje radove ili biraju neko mjesto koje bi voljeli da posjete. Kroz navedene aktivnosti se jača osjećaj zajedništva, zadovoljstva, a smanjuje osjećaj usamljenosti, bespomoćnosti i izolovanosti. Pored socijalnih aktivnosti, korisnicima se nudi: osvježenje tokom boravka u Klubu, humanitarna pomoć, savjeti i informacije o ostalim dostupnim servisima podrške, ali i mjerenje krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi, kao i povremena provjera opšteg zdravstvenog stanja. U klubovima se takođe realizuje projekat Zdravo starenje u sklopu kojeg stariji uče o sledećim temama: pristup životnog toka i funkcionlana sposobnost, procjena zdravlja, promjena ponašanja, prevencija neprenosivih bolesti, prevencija padova, prevencija socijalne izolacije, zdrava ishrana, značaj fizičke aktivnosti i cjeloživotnog učenja. U rad klubova uključeno je preko 30 volontera mlađe životne dobi, pa se na taj način kroz sve aktivnosti promoviše međugeneracijska solidarnost. Klubovi za starije će tokom 2021. godine imati oko 100 korisnika.

Za starije osobe iz udaljenih sela Crveni krst će obezbijediti povremene posjete ljekara koje za cilj imaju provjeru zdravstvenog stanja korisnika i, po potrebi, upućivanje na stručnu pomoć u nadležnim institucijama.

Kroz projekat će se obilježiti i dva značajna datuma, 1. oktobar, Međunarodni dan starijih, kao i 15. jun, Dan borbe protiv nasilja nad starijima. Oba datuma će se obilježiti širom Crne Gore, uz učešće starijih i njihove ključne poruke za zajednicu. Cilj ovih događaja je da se skrene pažnja javnosti na probleme i potrebe starijih kako bi se zajedničkim snagama radilo na njihovom rešavanju.

U saradnji sa kolegama iz Crvenog krsta Albanije i Italije planirane su i dvije obuke za volontere i zaposlene, na temu pružanja podrške starijima. Ove godine fokus će biti na pružanju psihosocijalne podrške starijima u kriznim situacijama kakve su bile zemljotres u Albaniji kao i pojava virusa COVID19. Cilj ovih obuka je stalna izgradnja kapaciteta Crvenog krsta da odgovori na potrebe starijih, kao i da se razmijene iskustva o odgovoru na nove izazove koje je donijela prošla godina. Pored dvije regionalna obuke, Crveni krst Crne Gore će organizovati i jednu nacionalnu obuku za 30 volontera koji će se, nakon što usvoje neophodne vještine i znanje za rad sa starijima, uključiti u pružanje usluga podrške za ovu populaciju.

Prvi sastanak sekretara OOCK koje će realizovati projekat održan je 16. februara. Cilje sastanka je bila prezentacija projekta, uloga, obaveza i svih aktivnosti predviđenih za narednih 12 mjeseci.

Usluge koje obuhvata projekat “Briga o starijima” spadaju u usluge za podršku za život u zajednici, koje omogućavaju starijima da što duže borave u svom prirodnom okruženju, uz očuvanje dostojanstva i nivoa kvaliteta života.