Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Briga o starijima i psiho-socijalna podrška

Crveni krst Crne Gore je ovog vikenda domaćin regionalne obuke na temu “Briga o starijima i psiho-socijalna podrška”. Obuka se održava u periodu od 24. do 27. maja, u Domu solidarnosti u Sutomoru.

DSC 0186

Učesnici obuke su volonteri i zaposleni iz lokalnih organizacija Crvenog krsta Crne Gore i Albanije. Ukupno 28 njih će tokom četiri dana imati priliku da usvoje novo znanje i vještine iz različitih oblasti koje su relevantne za rad sa starijim osobama. Samo neke od tema, koje će biti prikazane kroz prezentacije trenera, ali i diskusiju, rad u grupama i iskustvo učesnika, su: uloga Crvenog krsta u pružanju podrške starijim osobama; kako planirati i implementirati program Brige o starijima; uloga volontera u programu i opis usluga koje mogu da pružaju starijim osobama; proces starenja; promocija zdravog starenja; odnos sa članovima porodice korisnika; aktivno slušanje; rješavanje mogućih konflikata; nasilje nad starijima; mapiranje potreba; organizovanje podrške i izvještavanje.

DSC 0195

Obuka za program Brige o starijima se izvodi u skladu sa priručnicima za rad koje je kreirala Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, a koji predstavljaju minimum standarda za brigu o starijima u zajednici. Dio obuke koji se odnosi na sam program vode predstavnice Crvenog krsta Crne Gore Jelena Šofranac i Tereza Vujošević. Tokom posljednjeg dana obuke učesnici će imati priliku da čuju i iskustvo iz drugih zemalja, pa će tako predstavnici Italijanskog Crvenog krsta predstaviti njihove aktivnosti u ovoj oblasti, kao i metode rada kada je u pitanju psiho-socijalna podrška za starije. Oni će, takođe, govoriti o inovativnim pristupima u radu sa starijima, sa fokusom na terapiju smijehom.

DSC 0207

Obuka je organizovana u sklopu regionalnog projekta “Briga o starijima, Crna Gora – Albanija” koji je finansijski podržan od strane Italijanskog Crvenog krsta. Cilj obuke je sticanje znanja i vještina potrebnih za rad sa starijim osobama, ali i dijeljenje iskustva kroz primjere dobre prakse. Crveni krst Crne Gore ovaj program implementira još od 2002. godine, pa obuka predstavlja dobru priliku za učesnike iz Albanije da stečeno znanje primijene nakon povratka kući i započnu realizaciju programa u njihovim lokalnim zajednicama. Kako bi stekli bolji uvid u to što društva Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca rade kako bi unaprijedili kvalitet života starijih, treningu je prisustvovala i predstavnica Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.