Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Bijelo Polje: “Radivoje Obradović 112 puta dao krv”

U restoranu „Durmitor“ održana je svečana ceremonija dodjele priznanja Crvenog krsta Crne Gore dobrovoljnim davaocima krvi Kluba dobrovoljnih davalaca Bijelo Polje.

 

 

Zlatnu značku dobio je Radivoje Obradović koji je krv dao 112 puta. Rajku Šestoviću i Faiku Arslanoviću su pripale srebrne značke, za više od 75 davanja, a bronzane su dobili Miško Mrdak, Svetozar Gogić i Nebojša Šutović. Za 40 i više davanja nagrađeni su Sretko Jelić i Ranko Stanić, dok su po 30 i više puta krv dali Zoran Obradović, Obrad Ilić, Željko Dobrašinović, Esad Gugać, Beka Janković, Predrag Korać, Zdravko Nedović i Branislav Šekularac. Za 20 i više davanja nagrađeni su Mujo Vreva, Saša Lopušina, Zoran Španjević, Rafet Nasufović, Rade Rakonjac, Kemal Hodžić, Boban Nedović, Dragan Račić, Mirko Brajković, Rade Došljak, Amel Mehović, Vučko Pešić i Salko Hasanović. Nagradu za 10 i više davanja krvi dobili su Ratko Čujović, Velimir Sinđić, Džemo Pjevović, Mihailo Dulović i Adil Kapetanović.

Učesnike je ispred OO Crvenog ksrta pozdravio predsjednik dr Besim Stanić. Prim. dr Asim Dizdarević, predsjednik Crvenog krsta Crne Gore, podsjetio na godinu kojom se obilježava nekoliko jubileja, kako je rekao, najhumanije organizacije na svijetu.

– Slavimo 150 godina od osnivanja Crvenog krsta u svijetu, kao i devet decenija formiranja Međunarodne organizacije Crvenog krsta i polumjeseca. I 60 godina od začetka Ženevske konvencije. Povećali smo članstvo i davanje najdragocjenije tečnosti – naglasio je dr Dizdarević, dodajući da postoji obećanje ministra zdravlja dr Miodraga Radunovića da će se stvoriti sredstva za još bolji rad organizacija Crvenog krsta.

U ime lokalne uprave učesnike, goste i dobitnike priznanja pozdravio je podpredsjednik Opštine prof. Rizo Kasumović, koji je istakao da će SO dati doprinos stvaranju boljih uslova za rad.

– Višegodišnjim investicionim planom predviđena je izgradnja doma Crvenog krsta – kazao je prof. Kasumović.

Prvi čovjek bjelopoljskog Kluba dobrovoljnih davalaca krvi Gojko Šestović, naglasio je da ima preko 300 aktivnih davalaca, uz poseban osvrt na podmlađivanje članstva.

– Aktivno radimo i imamo odlučnu saradnju sa ovdašnjom Transfuzijom krvi, gdje radi stručno osoblje na čelu sa dr Duškom Miladinović, koja je inače i jedan od dobitnika priznanja nedavno u Podgorici – kazao je Šestović, dodajući da je i prije održavanja ove svečane ceremonije krv dobrovoljno dalo deset davalaca, među kojima i Mihailo Raković sa svoja dva sina.