Претрага
Close this search box.
Besplatne mamografije za pripadnice romske populacije iz Kampa Konik

Crveni krst Crne Gore će sjutra, 1. novembra, u saradnji sa Centrom za radiološku dijagnostiku, za 31 pripadnicu RE (Romi, Egipćani) populacije iz Kampa Konik 1, organizovati besplatne mamografije. Pregledi su obezbijeđeni povodom obilježavanja međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke.


Ova akcija je proistekla iz višegodišnje saradnje tima Crvenog krsta Crne Gore i ljekara Instituta za javno zdravlje, koji zajednički djeluju na polju osvješćivanja žena RE populacije o važnosti zdravlja i prevencije bolesti. Kroz redovne aktivnosti Porodičnog centra, koji se nekoliko puta sedmično održava u Kampu Konik 1 od strane Crvenog krsta Crne Gore, svakodnevno se nastoji uticati na podizanje svijesti o značaju zdravlja u širem kontekstu, ali se obrađuju i teme koje su od velikog značaja za romsku populaciju (zdravlje porodice, djece, žena, seksualno zdravlje, održavanje higijene itd).

U cilju podrške ženama koje su redovne učesnice radionica Porodičnog centra, a u povodu kampanje za borbu protiv raka dojke, Klinički centar Crne Gore je, u saradnji sa Crvenim krstom Crne Gore, odlučio da ove godine obezbijedi preventivne mamografije za pripadnice romske populacije.

Dnevno će biti pregledano po deset žena, a pregledi će se obaviti u petak, ponedjeljak i utorak (1, 4. i 5. novembar ove godine) sa početkom u 9 sati.