Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Barski crvenokrstaši aktivni i tokom februara

Opštinska organizacija Crvenog krsta Bar je i tokom februara realizovala brojne aktivnosti, vezane za programske djelatnosti koje sprovode.

 Tako je nastavljeno sa realizacijom projekta “Kutak za druga“, koji je namijenjen djeci RE (Romi, Egipćani) populacije. Aktivnosti  koje se sprovode se odnose na  vaspitno-obrazovni program, kao i jačanje psiho-socijalnih sposobnosti, sve sa ciljem povećanja svijesti polaznika programa o samom značaju obrazovanja.

Volonteri uključeni u program „Briga o starima” su i tokom februara posjećivali korisnike programa i obavljali različite poslove, od pomoći u kući, preko dostave hrane i lijekova, do administrativnih poslova. U prethodnom mjesecu je realizovano  i anketiranje korisnika od strane volontera, kako bi se ispitalo njihovo mišljene o načinu pružanja usluga u okviru projekta. Pored dijela projekta koji je podržan od strane Italijanskog Crvenog krsta, barski Crveni krst je nastavio sprovođenja projekta “Socijalna zaštita starih lica na selu i pomoć u kući”, koji finansira UNDP. Ovim projektom se poboljšava kvalitet života starih lica kroz pružene usluge i njihova socijalna integracija, podizanje nivoa svijesti u lokalnoj zajednici i jačanje društvene odgovornosti u odnosu na stara lica. Socijalne usluge koje se pružaju odnose se na stara samačka domaćinstva, sa žiteljima preko 65 godina, smještenih na udaljenom seoskom području opštine. Korisnici programa „Briga o starima“ su i tokom februara posjećivali  klub za stare, čije finansiranje podržava ERSTE fondacija. Cilj programa je poboljšanje kvaliteta života starih lica, kao i aktivnosti koje vode smanjenju socijalne izolacije, jačanju međugeneracijske povezanosti sa volonterima mlađe i srednje dobi. Program Brige o starima je obogaćen još jednom komponentom, koja je obezbijeđena kroz projekat podržan od strane Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, a podrazumijeva podršku postojećem projektu “Socijalna zaštita starih lica na selu i pomoć u kući”. Projektom je obuhvaćena 91 osoba, od kojih je većina lošeg materijalnog stanja i živi u socijalnoj izolaciji.

U Baru je tokom februara počela i priprema učenika za opštinsko takmičenje u pružanju prve pomoći, koja podrazumijeva obuku  i osposobljavanje, dok je podjela humanitarne pomoći u hrani i polovne garderobe stalna aktivnost Crvenog krsta Bar.