Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Bar u znaku humanosti od 29. novembra do 6. decembra

Povodom Dana Crvenog krsta Crne, koji se obilježavaju od 29. novembra do 6. decembra, Opštinska organizacija Crvenog krsta Bar je realizovala brojne akivnosti, kojima je sugrađanima predstavila svoje osnovne djelatnosti i principe.
Podijeljene su naplatne markice svim putničkim agencijama u barskoj opštini, koje su stavljene u promet u Danima Crvenog krsta.

 

Raspisani su nagradni konkursi za likovne radove na temu: „SVIJET JE U HAOSU-TI SI NA POTEZU” i literarne radove na temu: „POMAGATI JE UVIJEK U MODI”. Na konkurse se prijavilo 7 osnovnih i 2 srednje škole, a ukupno je pristiglo 149 likovnih i 54 literarna rada. Prema odluci komisije nagrađen je 21 učenik, a dodijeljene su 2 specijalne nagrade.

 

Održana su predavanja u 3 osnovne škole: „Blažo Jokov Orlandić”, „Meksiko” i „Anto Đedović” i 3 srednje škole „Gimnazija Niko Rolović”, „Srednja poljoprivredna škola” i „Ekonomsko-ugostiteljska škola”, kojima je prisuustvovalo 300 učenika. Predavači su bili volonteri Crvenog krsta, a predavanja su sadržala sljedeće teme: Nastanak organizacije Crvenog krsta, njena uloga i značaj; Uloga i značaj prve pomoći; Borba protiv HIV-a; Promocija humanih vrijednosti i volonterizam – rad na terenu.

 

Crveni krst Bara je, 28. novembra, organizovao druženje i sa najmlađima u Otvorenom vrtiću Crvenog krsta „Kutak za druga“, dok je 1. decembra održana akcija prikupljanja prehrambenih i higijenskih artikala u merkatima Voli i Mercator.

 

Povodom Međunarodnog dana volontera, 5. decembra je organizovano veče volontera u restoranu Centar u Crvenom krstu. Večeri su prisustvali stariji i mlađi volonteri Crvenog krsta Bar, a tom prilikom su uručene skromne nagrade djeci koja su osvojila nagrade na konkursu. Podijeljene su zahvalnice i pojedincima i organizacijama/ institucijama/ privrednim subjektima, koji pružaju podrđku Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Bar u sprovođenju humanitarne misije, i to: Opštini Bar, Osnovnom tužilaštvu Bar, Radio Baru, Dnevnim novinama „Dan”, „Stole Co”, Dr Neven Leković, D.O.O. „Šafran”, Trgovina ANB-Aleksandar Nilović i Vjera Kovačević.

 

U Danima Crvenog krsta su bile intenzivirane aktivnosti i na distribuciji pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.