Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Avganistan: Šest zaposlenih Međunarodnog komiteta Crvenog krsta ubijeno, a za dvoje se još traga

Šest zaposlenih u Međunarodnom komitetu Crvenog krsta (MKCK) je ubijeno. Za dvoje zaposlenih se još traga.

Tim, koji su činila tri vozača i pet terenskih radnika, je bio na putu da isporuče hranu za životinje, neophodnu u oblastima južno od grada Shibergan, u provinciji Jawzan. Njihov konvoj je napadnut od strane nepoznatih naoružanih osoba.

„Ovo je nečuven čin. Ništa ne može da opravda ubijanje naših kolega i dragih prijatelja“, rekla je šefica delegacije MKCK-a u Avganistanu, Monica Zanarelli. „U ovom trenutku nam je teško da utvrdimo uticaj ovog užasnog incidenta na naše operacije u Avganistanu. Želimo da se opet okupimo kao tim i podržimo jedni druge nakon ovog nerazumnog čina i pronađemo dvoje nestalih kolega“, saopštila je gospođa Zanarelli.

„Najoštrije osuđujemo napad  na naše zaposlene, koji se čini namjernim. Ovo je ogromna tragedija. U šoku smo“, rekao je predsjednik MKCK-a, Peter Maurer.

„Naši zaposleni su samo obavljali svoju dužnost, nesebično pokušavajući da pomognu i podrže lokalnu zajednicu. Naše misli su sa porodicama i voljenima naših kolega koji su poginuli i onih za kojima se traga“, naveo je gospodin Maurer.

Još nije jasno ko je izveo napad i zašto.