Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Američka vlada podržava Crveni krst Crne Gore tokom pandemije COVID-19

Tokom aktuelne zdravstvene krize, USAID je dodijelio 300.000 američkih dolara Međunarodnoj federaciji društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, omogućavajući Crvenom krstu Crne Gore da sprovodi razne inicijative, uključujući nabavku i distribuciju higijenskih paketa i pružanje psihosocijalne podrške ranjivim grupama, podizanje svijesti unutar zajednica o rizicima koje predstavlja COVID-19 te zapošljavanje i obuku novih volontera. 

Ova donacija nastavlja se na prethodnu podršku Vlade SAD Crvenom krstu Crne Gore prije i tokom pandemije. Kao dio regionalnog programa smanjenja rizika od katastrofa, USAID, putem Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, podržava Crveni krst Crne Gore obezbjedjenjem obuke i opreme za Operativni centar za reagovanje u hitnim situacijama koji je pomogao napore Crne Gore da odgovori na COVID-19 i pomoći će tokom budućih odgovora na katastrofe. Prije toga, USAID je saradjivao sa Crvenim krstom Crne Gore kako bi pružio pomoć u suočavanju s prirodnim katastrofama – poplavama 2011. godine, te požarima i zimskim nepogodama 2012. godine. 

„Veoma smo zahvalni Ambasadi SAD i USAID-u na ovoj donaciji, kao i na ukupnoj podršci u saniranju posljedica situacije sa korona virusom”, izjavila je generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak. „Zbog aktuelnih dešavanja, potreba za našim intenzivnim djelovanjem, kako kroz distribuciju pomoći, tako kroz pružanje psiho-socijalne podrške, i dalje je prisutna, pa će uz dobijenu podršku opštinske organizacije Crvenog krsta moći kvalitetnije da odgovore na zahtjeve koje dobijamo sa terena. Zahvalni smo i Međunarodnoj federaciji, koja nam kontinuirano pomaže da sprovodimo našu humanitarnu misiju i jačamo kapacitete, kako u redovnim, tako i u vanrednim okolnostima.“ 

Tokom aktuelne zdravstvene krize, Operativni centar za reagovanje u hitnim situacijama, koji je smješten u sjedištu Crvenog krsta Crne Gore u Podgorici, unapredjuje sposobnost organizacije da efikasno komunicira s lokalnim kancelarijama Crvenog krsta i timovima za odgovor na katastrofe u cijeloj zemlji, koristeći sljedeću generaciju sistema za kontrolu nezgoda za poboljšanje koordinacije. Ova sposobnost komuniciranja u realnom vremenu presudna je za sposobnost Crvenog krsta da upravlja distribucijom humanitarne pomoći širom Crne Gore. 

Ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke kazala je da su „Sjedinjene Države ponosne na partnerstvo s Crvenim krstom Crne Gore tokom pandemije COVID-19, nadovezujući se na istorijsku podršku Američke misije Crvenog krsta u Crnoj Gori nakon Prvog svjetskog rata. U vrijeme borbe sa aktuelnom krizom i dalje sam duboko dirnuta žrtvom i duhom zajednice kojem i dalje svjedočimo, za šta su najbolji primjer dobrovoljci Crvenog krsta. Ova solidarnost nas podsjeća da kada radimo zajedno možemo da prebrodimo ogromne prepreke. “