Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Aktivnosti za sve uzraste u kampovima na Koniku

Crveni krst Crne Gore vodi aktivnu brigu o Romima koji žive u kampovima na Koniku. Kako bi se uljepšala njihova svakodnevica, unaprijedio kvalitet života, razvijene su brojne aktivnosti pružanja podrške. Ono što je bilo aktuelno ovih dana jeste izlet za članice Porodičnog centra, radionice Kluba mladih i distribucija bebi paketića za najmlađe.


Pripadnice romske populacije, koja pohađaju radionice Porodičnog centra, posjetile su ulcinjski Veliku plaži i Adu Bojanu, u okviru jednodnevnog izleta, koji je organizovan od strane Crvenog krsta Crne Gore, a finansijski ga je pomogao Danski Crveni  krst. Ukupno 45 žena je imalo priliku da se druži i uživa u prirodi. I ljekar Instituta za javno zdravlje je bio na izletu sa  ženama RE populacije iz Kampova Konik i tom prilikom sa njima razgovarao o brojnim zdravstvenim pitanjima. Ljekari Instituta više puta mjesečno organizuju preventivne radionice za žene, članice Porodičnog centra, o raznim temama koje su vezane za planiranje porodice, reproduktivno zdravlje, zloupotreba narkotika, alkoholizmu, zdravlje djece itd. Crveni krst Crne Gore je, pored boravka u prirodi, ženama obezbijedio lunch pakete, piće i slatkiše. Radionice Porodičnog centra se, u redovnim uslovima, odvijaju više puta sedmično u Kampu Konik i predstavljaju jedinstveno mjesto gdje žene, majke i buduće majke mogu međusobno ili sa eksternim predavačima, porazgovarati o temama koje su njima trenutno važne. Pored toga, za nih se organizuju jednodnevni izleti nekoliko puta godišnje na raznim atraktivnim, turističkim destinacijma. Redovna posjetiteljka Porodičnog centra, Bajramša Hasani, istakla je da za nju ovi izleti predstavljaju bijeg od stvarnosti i mjesto gdje „puni baterije“, druži se i razgovara o mnogim korisnim temama.

Pored Porodičnog centra, veoma aktivno djeluje i Klub mladih, koji već četiri i po godine okuplja dvadesetak romskih adolescenata, uzrasta od 12 do 18 godina. Tokom višegodišnjeg djelovanja i iskustva, mladi su postali kreatori rada. Tako su izrazili želju da teme kojima će se baviti budu: borba protiv nasilja, ljudska i dječija prava i obrazovanje.  Mjesto održavanja radionica Kluba mladih se izmjestilo iz Kampa Konik u Američki ugao, sa kojim je uspostavljena saradnja. Na taj način polaznici imaju priliku da izađu iz okvira Kampa i rade na svom neformalnom obrazovanju. Mladi RE populacije su imali priliku i da organizuju predstave povodom Dana Roma, da posjete bioskop, pozorište, prisustvuju značajnim i zanimljivim koncertima, idu na izlete, more, budu dio omladinskih kampova. Veliki broj volontera, zajedno sa saradnicima Crvenog krta, konstantno je uključen u rad kluba. Ovih dana je aktuelna tema učenje njemačkog jezika. Lela i Meti, polaznici Kluba mladih, kažu da uživaju u druženjima i  da im radionice pomažu da nauče kako oni jednog dana druge da podučavaju i pružaju pomoć onima kojima je ona najpotrebnija.

Crveni krst nikad ne zaboravlja najmlađe. Tako je u prethodnim danima realizovana distribucija higijenskih paketića (sapuni, kupka, bodi, maramice,…) i paketića sa hranom (čokolino, bebi hrana, voćne kašice,…) za oko 120 djece. Distribucije različitih vrsta pomoći se redovno sprovode za stanovnike kampova na Koniku.