Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Aktivnosti na temu anti-trafikinga

Dom solidarnosti u Sutomoru ugostio je još jednu grupu volontera Crvenog krsta Crne Gore, i to kroz obuku na temu  „Anti trafiking”. Pomenuta aktivnost  namijenjena je  volonterima, budućim edukatorima u projektu. Trening je održan od 27-29. jula, u saradnji sa Crvenim krstom Srbije.

 

Po modelu Nacionalnih društava iz regiona, Crveni krst Crne Gore je odlučio da je vršnjačka edukacija na temu „Anti trafiking” veoma značajna.

 

Obuku je prošlo 16 volontera opštinskih organizacija Crvenog krsta Crne Gore, a radionice, predavanja i  igre su organizovali i vodili volonteri Crvenog krsta Srbije. Drugog radnog dana iskustva na projektu je sa nama podijelila Jelena Anđelić, koordinator na projektu u CKS-u.

 

Sama tema uključuje dosta životnih priča koje nas navode da sa razlogom podižemo nivo znanja među mladima, kao i opštom populacijom o rizicima koje današnjica nosi sa sobom.

 

Ovo je samo jedna od niza planiranih aktivnosti na ovu temu. Sporazum sa Vladinom kancelarijom  o međusobnoj saradnji, čije je potpisivanje planirano za septembar mjesec, definiše aktivnosti Crvenog krsta Crne Gore kao partnera  u okviru aktivnosti na suzbijanju problema trgovine ljudima. Planirana su učešća na domaćim i međunarodnim skupovima, kao i reginalno obilježavanje 18. oktobra, Dana bobe protiv trgovine ljudima.

 

Rad Crvenog krsta na polju anti trafikinga prepoznat je i od strane Nacionalnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima, Zorana Ulame, koji je , zajedno sa Nacionalnim koordinatorom za borbu protiv trgovine ljudima Srbije, Mitrom Đuraškovićem, izrazio želju za uspostavljanjem saradnje.Tim povodom je organizovan sastanka u Baošićima, u odmaralištu Crvenog krsta Srbije, na kojem su učestvovali Generalni sekretar CKCG, Jelena Dubak, Marija Dedić, koordinator projekta u CKCG, zamjenik Nacionalnog koordinatora CG, Sonja Perišić, asistent na projektu CKS, Milan Mitić i nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Republke Srbije, Mitar Đurašković. Razgovaralo se o realizovanim i planiranim aktivnostima, kao i o mogućnostima umrežavana istih.

 

Odgovor na trgovinu ljudskim bićima biće puno uspješniji uz intenzivniju saradnju svih subjekata uključenih u aktivnosto koje podrazumijeva ova tema.