Претрага
Close this search box.
Aktivnosti Crvenog krsta sa djecom, mladima i ženama RE populacije

Crveni krst Crne Gore realizuje brojne programe sa RE (Romi, Egipćani) populacijom, naročito djecom, mladima i ženama. Tako je u prethodnoj i ovoj sedmici organizovao brojne aktivnosti u cilju uključivanja RE populacije u društvene tokove i radio na zbližavanju zajednica romske i neromske populacije sa područja Konik.


Crveni krst Crne Gore je, u okviru aktivnosti, koje finansijski podržava Evropska komisija “Podrška integraciji i dobrovoljnom povratku RE lica sa područja Konika, faza II”, organizovao rehabilitacione radionice za žene iz kampova Konik 1 i Konik 2, izbjegličkog naselja Vrela Ribnička i Privatnog smještaja u Domu solidarnosti Crvenog krsta u Sutomoru. Boravak je organizovan od 21.05 – 24.05.2015. za 35 žena, djevojaka i starijih osoba koje su redovno posjećivale radionicu Porodičnog centra. Tom prilikom,održane su i dvije radionice na temu „Osvješćivanje vlastitih sposobnosti“. Posebna pažnja bila je usmjerena na iskazivanju njihovih želja, što bi mogle i željele da rade u životu ,da bi kroz tu aktivnost osmislile i poboljšale svoj život i život svoje porodice. Žene su izuzetno dobro prihvatile ovaj odmor jer su mogle da se kupaju i sunčaju i da prošetaju obalom, što je za njih bio poseban doživljaj, imajući u vidi da ne mogu same izdvojiti sredstva za ovakve radionice i izlete.

Pored toga, mladi pripadnici RE populacije, koji su redovni posjetitelji radionica Kluba mladih, u okviru projekta koji finansira Danski Crveni krst “Izgradnja otpornosti RE lica u Crnoj Gori”, imali su priliku da posjete KIC “Budo Tomović” i pogledaju film „Dvije povratne Titograd-Podgorica”, u režiji Saše Radovića. U prepunoj sali KIC- a „Budo Tomović” svi su uživali, a ovo je samo jedna u nizu posjeta bioskopu i pozorištu, planiranih za ovu godinu. 

Školarci RE populacije iz Kampova Konik  imali čast i zadovoljstvo da 26. maja posjete srednju muzičku školu “Vasa Pavić”, u okviru čega im je predstavljen rad hora ove škole, a prisustvovali su i tonskoj probi školskog orkestra. U Kampu Konik je, 27. maja, kroz redovne muzičke radionice, organizovana posjeta harmonikaškog kvarteta ove škole, u okviru koje su djeca malo bolje upoznata sa funkscionisanjem ovog instrumenta i vidjela kakve se sve muzičke varijacije mogu izvesti na ovom instrumentu.

Osim navedenog, Crveni krst Crne Gore, u saradnji sa Upravom policije i NVO Help, organizovao je posjetu djece RE populacije iz Kampa Konik 1, dežurnoj službi Uprave policije i njihovom voznom parku, posebno tretirajući uzrast od 8 do 14 godina. Grupa od 10 djece je upoznata sa djelovanjem policije, mogućnostima koje imaju kao građani i njihovim pravima i obavezama, a posebna pažnja je skrenuta na izbjegavanje ugovaranja maloljetničkih brakova. Ova praksa će se nastaviti i u narednom periodu, tačnije do kraja školske godine, u okviru čega će posjeta Upravi policije za grupe od po 10 djece biti organizovana svakog utorka i petka. Tim povodom, a i u cilju pružanja podrške RE licima iz Kampova Konik, u petak, 29. maja, će biti organizovana i posjeta Tima za podršku RE licima Kampu Konik, u okviru koje će biti održan radni sastanak članica Tima na temu maloljetničkih brakova.