Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Aktivnosti Crvenog krsta Crne Gore sa izbjeglicama iz Ukrajine

Od početka rata u Ukrajini do 30. januara 2023. godine u Crnu Goru je ušlo 92 547 lica iz Ukrajine, od kojih je 7919 osoba podnijela zahtjev za privremenu zaštitu (što čini 1,27 % ukupnog stanovništva). Crveni krst Crne Gore je počeo da pruža svoje usluge izbjeglicama iz Ukrajine od kada su zabilježeni prvi dolasci u našu zemlju. Crveni krst Crne Gore je do sada direktno podržao 3012 lica, dok je broj onih koji su dobili neophodne informacije i/ili su upućeni na druge institucije znatno veći.

Uz pomoć Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca Crveni krst Crne Gore je podijelio 2560 paketa hrana , 2560 paketa higijene, 810 bebi paketa kao I 1580 setova garderobe.

Takođe, Crveni krst je organizovao 158 radionica na temu mentalnog zdravlja i psihosocijalne podrške, kao i 236 časova crnogorskog jezika za djecu i odrasle u 6 opštinskih organizacija Crvenog krsta.

Volonteri i zaposleni Crvenog krsta Crne Gore se trude da odgovore na potrebe izbjeglica iz Ukrajine koje su svakim danom sve veće, kako bi im olakšali svakodnevni život u Crnoj Gori.

Crveni krst Crne Gore će i u narednom periodu nastojati da obezbijedi neophodna sredstva za aktivnosti koje se sprovode sa izbjeglicama iz Ukrajine u cilju unaprijeđenja njihovog života u Crnoj Gori.