Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Aktivirani žiro račun i SMS broj kod sva tri operatera

Podsjećamo javnost da je Crveni krst Crne Gore otvorio žiro račun za prikupljanje pomoći za stanovništvo pogođeno katastrofalnim zemljotresom u Turskoj i Siriji. Broj žiro računa putem kojeg građani mogu uplatiti sredstva je 520-5188-31 kod Hipotekarne banke.

Takođe, aktiviran je sms broj 15888 kod sva tri operatera – Telekom, One i M-tel putem kojeg građani mogu da doniraju sredstva. Cijena slanja jedne sms poruke iznosi 1 euro.

Za nepunih 24 sata preko žiro računa je uplaćeno 1921,24 eura za pomoć stanovništvu Turske i Sirije pogođenom zemljotresom.

U okviru apela koji smo pokrenuli za podršku ugroženom stanovništvu Crveni krst Crne Gore opredijeliće po 3 000 eura za Turski i Sirijski Crveni polumjesec.

U ovom trenutku prioritet je finansijska podrška, a prema instrukcijama koje smo primili direktno od nacionalnih društava Crvenog polumjeseca Turske i Sirije preporuka je za sada se suzdržati od slanja humanitarne pomoći kako se ne bi ometao proces spašavanja ljudi iz ruševina, te kako bi se izbjegle komplikovane logističke procedure.

Ovo su neki od razloga zbog kojih je prioritet finansijska podrška:

  • Poteškoće u primanju, selektovanju, distribuciji i skladištenju robe jer sve to zahtijeva značajne ljudske resurse i potrebu za prostorom za adekvatno pakovanje kod primaoca pošiljke;
  • Dodatni troškovi upravljanja i transportovanja robom, koji bi se mogli direktno usmjeriti na ono što je prioritetno na terenu;
  • Zbog samog načina na koji Pokret Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca upravlja krizama što podrazumijeva srednjeročnu i dugoročnu podršku pogođenom stanovništvu, gdje finansijska podrška ima glavnu ulogu;
  • Podrška lokalnoj ekonomiji zemlje;
  • Nepotrebni otpad, jer velika količina ove robe ne može biti adekvatno upotrijebljena.

 

Imajući u vidu dugoročne potrebe pogođenog stanovništva i neophodnost međunarodne pomoći prema izvještajima Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, finalizovan je hitni apel za prikupljanje pomoći čija se vrijednost sada već procjenjuje na 200 miliona švajcarskih franaka za obje zemlje.

Kako bismo bili u toku sa najnovijim informacijama sa terena, Crveni krst Crne Gore kontinuirano komunicira sa kolegama iz Crvenog polumjeseca Turske i Sirije i sa Međunarodnom federacijom društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

Foto: Turski Crveni polumjesec