Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Akcija snimanja štitne žlijezde za žene romske populacije

Crveni krst Crne Gore je, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i zdravstvenim institucijama, nastavio da organizuje akcije zdravstvenih pregleda pripadnica romske populacije, u cilju isticanja značaja redovnih zdravstvenih pregleda i prevencije bolesti.


Kroz radionicu „Porodični centar“, koju Crveni krst Crne Gore već deset godina realizuje sa ženama RE populacije smještenih u kampovima Konik, a koja za cilj ima jačanje žene i njene uloge u porodici i planiranju porodice, 20. februara 2015. godine organizovan je drugi krug akcije snimanja  štitne žlijezde u Domu zdravlja u Danilovgradu.

Devetnaest žena iz kampa uradilo je snimanje štitne žlijezde, a po završetku aktivnosti svaka od njih je dobila edukativni materijal o najčešćim bolestima i njihovoj prevenciji.

Crveni krst Crne Gore, kroz radionicu „Porodični centar“ koja se realizuje tri puta sedmično, kontinuirano vrši analizu aktuelnih problema pripadnica RE populacije i shodno tome organizuje aktivnosti sa ciljem rješavanja istih.

Prema mišljenju gospodina Sokolja Beganaja, predstavnika Ministarstva za ljudska i manjinska prava, ovakve akcije imaju veliki uspjeh kod žena u kampovima Konik jer se u svakoj narednoj akciji povećava broj žena koje pokazuju sve veće interesovanje za svoje zdravlje, a tako i za probleme koji muče članove njihovih porodica. „Zbog velikog interesovanja žena i kapaciteta Doma zdravlja, organizovaće se dodatno još jedna ovakva akcija da bi sve žene koje su se naknadno prijavile, ostvarile tu mogućnost“, kazao je Beganaj.

Crveni krst Crne Gore će kroz realizaciju svojih aktivnosti u kampovima na Koniku nastaviti da apeluje na sve stanovnike da vode više računa i pokažu veću odgovornost prema svom zdravlju, s obzirom da je neprocjenjiva vrijednost pravovremenih pregleda.