Претрага
Close this search box.
Akcija prikupljanja pomoći za migrante i dalje traje

Crveni krst Crne Gore je prije više od mjesec dana pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za migrante u Jugoistočnoj Evropi, koja je obuhvatila otvaranje žiro računa i humanitarnog broja. Na žiro račune je ukupno do sada uplaćeno 1609,64 eura, dok su za pomoć migrantima poslate 603 poruke  ka humanitarnom broju.

Akcija i dalje traje, pa pozivamo sve građane, privredne i druge subjekte da se aktivnije uključe u ovu akciju, kako bismo dali bolji odgovor na humanitarnu migrantsku krizu koja se dešava u našem regionu.

Podsjećamo da je Crveni krst Crne Gore, u saradnji sa sva tri mobilna operatera u Crnoj Gori (Telenor, Telekom i M-tel), aktivirao humanitarni broj. Slanjem poruke na broj 14543, u okviru sve tri mreže, se ostvaruje donacija, a cijena poruke je 1 euro (sa PDV-om). Otvoreni su i  žiro računi za pomoć migrantima, i to: 520-5188-31, kod Hipotekarne banke i 510-92015-57, kod Crnogorske komercijalne banke, kao i devizni računi, tako da se sredstva mogu uplaćivati i iz inostranstva, dok se putem sajta Crvenog krsta Crne Gore mogu uplaćivati on-line donacije.

Nacionalna društva Crvenog krsta iz Grčke, Srbije, Makedonije i Mađarske su, posredstvom Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, raspisali apel za pomoć. Sa migrantskom krizom se suočava i Hrvatska. Tako će sva pomoć prikupljena posredstvom Crvenog krsta Crne Gore biti proslijeđena Međunarodnoj federaciji, koja će ista dalje uputiti ugroženim zemljama, u skladu sa visinom njihovog apela za pomoć i situacijom na terenu.

Crveni krst Crne Gore se uključio i u globalnu kampanju koju je pokrenula Međunarodna federacija, „Zaštiti humanost-ne budi ravnodušan!“ Kampanja je poziv svim ljudima da daju svoj doprinos kako bi svi imali odgovornost u zaštiti humanosti, jer humanost je univerzalna, a život migranata nije manje vrijedan od ostalih.