Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst Crne Gore domaćin 8. sastanka malih evropskih nacionalnih društava Crvenog krsta

Crveni krst Crne Gore je ove godine i po prvi put, domaćin 8. sastanka malih nacionalnih evropskih društava Crvenog krsta, koji se održava u Podgorici 2. i 3. oktobra.

Sastanku mreže malih evropskih nacionalnih društava Crvenog krsta prisustvovali su predstavnici Monaka, Andore, Luksemburga, Lihtenštajna, Islanda, Kipra i Crne Gore.

Ove godine, u skladu sa temama koje su aktuelne i globalno, Crveni krst Crne Gore je pripremio agendu koja, osim razmjene iskustava članica mreže, targetira teme koje se odnose na međunarodno humanitarno pravo, volonterizam, podršku izbjeglicama i mnoge druge.

Sastanku ove godine prisustvuje i predsjednica Međunarodne federacije Crvenog krsta (MFCK/CP) i Crvenog polumjeseca, Kejt Forbes, koja je prvi put u posjeti Crvenom krstu i Crnoj Gori i koja je željela dati doprinos sastanku mreže, ali i iskoristiti priliku da se sastane sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Crne Gore Ervinom Ibrahimovićem. Predsjednica Forbes je iskoristila priliku i da posjeti sekretarijat Crvenog krsta Crne Gore i dodatno se upozna sa radom najstarije humanitarne organizacije na Balkanu.

Sastanak malih nacionalnih društava, otvorio je Mitar Vučković, predsjednik Crvenog krsta Crne Gore:

 „Ovaj susret je prilika ne samo za razmjenu ideja, već i za produbljivanje saradnje koja je ključna za ostvarenje naših zajedničkih humanitarnih ciljeva. Naše organizacije Crvenog krsta, iako male po broju, imaju velik uticaj u lokalnim, nacionalnim ali i međunarodnim zajednicama kojima svi zajedno služimo. Ovdje smo da razgovaramo o uspjesima, dobrim praksama, izazovima i potrebama koje imamo svi pojedinačno, ali i globalno, kao i da istaknemo ulogu i napore naših volontera koji djeluju više nego profesionalno, pružajući neophodnu podršku zajednicama. Ovaj sastanak nije samo prilika za razmjenu informacija, već i prostor za otvoren dijalog, saradnju i inovacije. Naše male organizacije se često suočavaju sa velikim preprekama, ali ih zajedno možemo lakše i brže prevazići. “

Predsjednica Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca Kejt Forbes, dodala je: „ Kao MFCK/CP, naša je odgovornost da osiguramo da manja nacionalna društva imaju alate i resurse potrebne za rast i razvoj. To znači povećanje finansijske i tehničke podrške, osiguranje boljeg pristupa DREF fondovima i bliska saradnja sa svakim od vas kako bismo pojačali vaš glas na međunarodnoj sceni, osiguravajući da se jedinstveni uvidi i inovacije manjih nacionalnih društava prepoznaju i dijele širom naše mreže. “

Sastanku je prisustvovala i Alejandra Calderon, koordinatorka za saradnju Međunarodnog komiteta Crvenog krsta koja je istakla da je u vremenima u kakvim živimo, veoma važno poštovati principe međunarodnog humanitarnog prava i podsjetila je na principe Pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, kojih se moramo pridržavati tokom svog humanitarnog djelovanja. Ona je podsjetila i da je predsjednica Međunarodnog komiteta Crvenog krsta gđa Spoljarić pokrenula globalnu inicijativu za podsticanje političke posvećenosti u podršci međunarodnom humanitarnom pravu.

Prvog dana sastanka predstavnici pomenutih zemalja imali su svoje prezentacije na temu koja je obilježila njihov rad u proteklih godinu dana, razgovarali smo i o inicijativama malih nacionalnih društava Crvenog krsta i organizovali inspirativni razgovor sa predsjednicom MFCK/CP o prioritetnim pitanjima u Pokretu Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.