Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

14. septembar Svjetski dan prve pomoći: Priprema, pozor, sad! Nauči prvu pomoć!

Svjetski dan prve pomoći obilježava se svake druge subote u septembru, pa će tako i ove godine 14. septembra organizacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca širom svijeta još jednom ukazati na važnost poznavanja prve pomoći.

Prva pomoć je jedna od najznačajnijih aktivnosti koje realizuje Crveni krst Crne Gore, i kao takva, prva pomoć predstavlja skup postupaka i vještina od velikog značaja za umanjenje posljedica povreda i pozitivan uticaj na šanse za spasavanje života svih onih koji se nađu u potrebi za ovim vidom pomoći.

Procjenjuje se da je preko 23 miliona ljudi u svijetu prošlo obuku prve pomoći, a ponosni smo na činjenicu da broj obučenih iz godine u godinu u Crnoj Gori raste. Ove godine kroz obuke  organizacije Crvenog krsta u Crnoj Gori, takmičenja, predavanja, edukovali smo oko 2.500 građana Crne Gore a do kraja godine taj broj će se sigurno udvostručiti.

Svjetski dan prve pomoći koristimo da ukažemo javnosti koliki je značaj ove djelatnosti i zašto je potrebno znati pružiti prvu pomoć.

Ovogodišnja tema je usmjerena na sport i prvu pomoć.

Sport nas asocira na zdravlje, promociju zdravih stilova života, vitalnost, snagu, snalažljivost… Sport predstavlja izvor života, mogućnost pomjeranja sopstvenih granica i prilika je za razvijanje takmičarskog, timskog duha i druženje.

Bavljenje sportom može donijeti i određene rizike – usljed prevelikog fizičkog napora i zamora može doći do povrjeđivanja. Tada zapravo shvatamo koliko je važno poznavati prvu pomoć – pravovremeno i pravilno odreagovati, pružiti prvu pomoć na pravom mjestu i u pravo vrijeme!

Svjedoci smo poslednjih godina koliko je bilo slučajeva na sportskim terenima i borilištima gdje je pravovremeno pružena prva pomoć spasila život nekom sportisti; zato ovaj dan koristimo da ukažemo na značaj prve pomoći, pozovemo javnost da je nauče i shvatimo koliko je bitno savladati osnove prve pomoći koje mogu da pomognu da pravovremeno odreagujemo i spasimo nekome život.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu se svake godine dogodi između 25 i 50 miliona sportskih povreda. Tako je ovaj Svjetski dan prve pomoći posvećen upravo sportu koju prati slogan: PRIPREMA, POZOR, SAD – NAUČI PRVU POMOĆ!

Ciljevi Svjetskog dana prve pomoći su:

  • Podizanje svijesti javnosti o značaju poznavanja prve pomoći u sportskim aktivnostima,
  • Poseban fokus na sportiste, trenere, sudije i sve koje se profesionalno ili amaterski bave sportom da nauče prvu pomoć,
  • Upoznamo javnost o značaju poznavanja kardio-pulmunalne reanimacije i upotrebe AED aparata (automatski eksterni defibrilator) koji u posljednjih par godina imaju veoma bitnu ulogu u oživljavanju.

 

Da bismo ispunili zadate ciljeve, lokalne organizacije Crvenog krsta će ovaj dan obilježiti na jedinstveni način:

  • Organizovanjem javnog časa za sportske kolektive,
  • Uključiti u kampanju sportiste koji će putem društvenih mreža pozvati javnost da nauče osnove prve pomoći,
  • Promocijom kroz društvene mreže i kreiranjem online kviza znanja o pružanju prve pomoći u sportu,
  • Distribucijom power point prezentacije na temu “Sport i prva pomoć” koja će se koristiti na predavanjima povodom obilježavanja ovog dana.

 

Pripremite se i vi. Naučite prvu pomoć- javite se najbližoj organizaciji Crvenog krsta.