Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija 30. jul je ustanovljen kao Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima, u cilju skretanja pažnje globalne javnosti na sveprisutnost ovog problema.

Trgovina ljudima, kao oblik modernog  ropstva, je zloupotreba ljudskih bića i povreda njihovih osnovnih ljudskih prava radi sticanja materijalne koristi.

U ljetnjim mjesecima poseban akcenat je stavljen na sljedeće oblike trgovine ljudima: seksualna eksploatacija i dječie prosjačenje, a posebno treba biti oprezan pri putovanjima.

oprez pri putovanju

Kancelarija State department-a za monitoring napora u borbi protiv trgovine ljudima, i u ovogodišnjem izvještaju o trgovini ljudima u svijetu, Crnu Goru je rangirala u grupu II zemalja,  koje čine značajne napore na sprječavanju i suzbijanju ovog zla savremenog doba, od kojeg nije izuzeta niti jedna država.

Crveni krst Crne Gore, u sprovođenju programa Borba protiv trgovine ljudima, radi na edukaciji volontera Crvenog krsta, po principu vršnjačke edukacije među omladinom, u cilju njihovog osposobljavanja za rad na zaštiti žrtava, odnosno potencijalnih žrtava trgovine ljudima, naročito žena i djece, kroz preventivnu psiho-socijalnu i humanitarnu podršku, kao i na senzibilizaciji ciljnih grupa u okviru edukativnih aktivnosti.