Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima obilježen brojnim aktivnostima

Crveni krst Crne Gore je nizom aktivnosti obilježio 18. oktobar – Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, pod sloganom „Ne zatvaraj oči, prekini tišinu – Zaustavi trgovinu ljudima!”




Uoči 18. oktobra organizovane su tri regionalne akcije: u Pljevljima, 10. oktobra; u Baru, 12. oktobra i 15. oktobra u Podgorici. Na pomenutim skupovima učestvovali su sekretari opštinskih organizacija Crvenog krsta, volonteri, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, centara za socijalni rad, Kancelarije za rodnu ravnopravnost, predstavnici NVO Crnogorski ženski lobi, direktori i nastavnici osnovnih i srednjih škola, Kancelarija za borbu protiv trgovine ljudima i novinari. Na sve tri prezentacije koordinatorka programa je predstavila program „Borba protiv trgovine ljudima” i aktivnosti Crvenog krsta Crne Gore na ovom polju. Cilj je bio upoznavanje sa programom svih zainteresovanih strana, kao i razvijanje međuinstitucionalne saradnje. Svi prisutni su izrazili spremnost za aktivnije uključivanje u ovaj program.


Na Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobra, održana je volonterska akcija u šoping centru „Moll of Montenegro”, u organizaciji Crvenog krsta Glavnog grada Podgorice. Veliki broj volontera se okupio na štandu Crvenog krsta sa kojeg su predstavljali i dijelili edukativni materijal. Građanima su podijeljeni flajeri i kartice sa mjerama opreza. Popunjavane su ankete koje će pomoći u daljem istraživanju ove teme i planiranju aktivnosti u programu. U popodnevnim satima u „Delta City-ju” organizovano je dijeljenje promotivnog materijala i najavljen je dokumentarni film na temu trgovine ljudima, koji je snimljen pod okriljem Hrvatskog Crvenog križa. Film je inspirisan istinitim događajima i prikazuje dva oblika trgovanja ljudima: prisilni rad i prosjačenje.


U prostorijama Crvenog krsta Crne Gore organizovana je konferencija za medije, na kojoj su govorili: Daliborka Mugoša, samostalna savjetnica u Kancelariji za borbu protiv trgovine ljudima; Jelena Dubak, generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore i Marija Dedić, koordinatorka programa u Crvenom krstu Crne Gore, a bilo je riječi o saradnja sa Kancelarijom, odrađenim i planiranim aktivnostima Crvenog krsta. Predstavnica Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima je predstavila statističke podatke i trenutnu situaciju u zemlji kada govorimo o žrtvama trgovine ljudima. Radna eksploatacija je prepoznata kao oblik trgovine ljudima koji je veoma zastupljen u posljednje vrijeme.


Za potrebe ovogodišnjeg obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, kao i drugih aktivnosti u ovom programu, kreiran je edukativni materijal: flajeri, kartice i priručnik koji je predstavljen na konferenciji za novinare. Flajeri i kartice sadrže mjere opreza pri putovanjima. U tu svrhu ostvarena je saradnja sa Željeznicom Crne Gore i Montenegro Airlines-om u cilju širenja mjera opreza. U poslovnicama i na šalterima ove dvije kompanije, uz svaku prodatu kartu, dijeljene su i kartice. Na šalterima Cineplex-a, postavljeni su flajeri i posteri, a uz prodate bioskopske karte podijeljene su i kartice sa mjerama opreza.


Priručnik je namijenjen edukaciji volontera, koji će svoja znanja prenositi na druge i širiti informacije o trgovini ljudima, i načinima suzbijanja ove pojave. Priručnik sadrži edikativn dio, uputstva za realizaciju radionica, pravni osnov, kao i informacije o ulozi Crvenog krst Crne Gore u borbi protiv trgovine ljudima.


U nekoliko opštinskih organizacija ovaj dan je bio obilježen kroz kreativan rad volontera. Takođe, u mnogim opštinskim organizacijama, volonteri su, u saradnji sa školama, organizovali predavanja na temu „Borba protiv trgovine ljudima”.


Sva dešavanja bila su medijski propraćena, a mnogobrojna televizijska i radijska gostovanja bila su potvrda aktuelnosti tematike.


I ove godine akcenat je stavljen na regionalnu saradnju tri nacionalna društva: Crveni krst Crne Gore, Crveni krst Srbije i Hrvatski Crveni križ. Ideja ovogodišnje akcije bila je opreznost pri putovanjima.