Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Konferencija za medije povodom završetka projekta

Crveni krst Crne Gore je danas organizovao konferenciju za štampu povodom završetka projekta „Međusektorska inicijativa na prevenciji bolesti i posebno obrazovanje za raseljene Rome na Koniku “, koji je implementirao Crveni krst Crne Gore u trajanju od 21 mjesec, uz podršku Evropske komisije i Danskog Crvenog krsta.

 

 

Na konferenciji za štampu govorili su Generalni sekretar Crvenog krsta Crne Gore, g-đa Jelena Dubak, programski koordinator, Marta Sjekloća i sekretar u Ministarstvu prosvjete i sporta, g-din Srđa Raičević.

 

Zavrsetak_Projekta_1 Zavrsetak_Projekta_2

 

Generalni sekretar Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak, naglasila je značaj aktivnosti koje Crveni krst implementira kad je obrazovanje i  zdravlje RAE populacije iz kampova Konik u pitanju, predstavila dosadašnje rezultate i napore koje je Crveni krst Crne Gore uložio u radu sa raseljenim Romima i ukazala na problem obezbjeđivanje sredstava za finansiranje sličnih projekata u budućem periodu.

 

Programski saradnik Marta Sjekloća predstavila je ciljeve projekta, aktivnosti i rezultate koji su postignuti pomenutim projektom, a koji doprinose ispunjenju navedenih ciljeva. Rezultati koji su postignuti tokom projekta su: oko 70 raseljene romske djece upisano je i redovno pohađa nastavu u gradskim školama; 30  adolescenata, koji su napustili školu, opismenilo se i dobilo mogućnost da pohađa nastavu osnovne škole; oko 300 adolescenata steklo je nova znanja o reproduktivnom zdravlju, socijalnim pitanjima, antitrafikingu…; 28 odraslih je opismenjeno, a njih 31 je završilo obuku za zanatske djelatnosti; 81 žena je proširila znanje o zdravstvenoj zaštiti; 160 djece predškolskog uzrasta i 40 školaraca je steklo znanje o zdravstvenim i higijenskim navikama; dok je oko 30 volontera obučeno i regrutovano za aktivnosti u kampovima Konik.

 

Sekretar u Ministrarstvu prosvjete i sporta, g-din Srđa Raičević predstavio je produkt ovog projekta, tj. Memorandum o saradnji koji je potpisan između Crvenog krsta Crne Gore i Ministarstva prosvjete i sporta. Ovim sporazumom Ministarstvo se obavezalo da će romskim učenicima gradskih škola redovno obezbjeđivati prevoz do škola i nazad, kao i besplatne udžbenike, dok će Crveni krst Crne Gore, kroz projekte, pomagati djecu RAE populacije kroz distribucije školskog pribora, odjeće i obuće.