Претрага
Close this search box.
8. septembar – Svjetski dan prve pomoći

Crveni krst Crne Gore će i ove godine obilježiti Svjetski dan prve pomoći u subotu, 8. septembra. Ovogodišnji slogan je Prva pomoć za ugrožene ljude”, i koristeći ovaj dan ponovo bismo željeli da podsjetimo na značaj prve pomoći u spašavanju života.
Poruke koje će se promovisati kroz ovu godinu su :

  • Da svako treba da nauči prvu pomoć i da učestvuje u spašavanju života.
  • Da učenje vještina prve pomoći treba da bude dostupno svima, posebno ugroženim grupama i osobama sa hendikepom.
  • Prva pomoć, kao akt humanosti, treba da pokaže spremnost da se pomogne drugima, bez obzira na različitosti i bez diskriminacije.


Očekivani rezultati koje će se pokušati ostvariti su:

  • Povećan broj osoba koja su savladale osnovne vještine u pružanju prve pomoći.
  • Različiti profili osoba koje su savladale osnovni kurs.
  • Podizanje nivoa svijesti kod javnosti o značaju prve pomoći, posebno kod ugroženih grupa.
  • Povećana saradnja sa drugim partnerima, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou.


Ciljne grupe :

  • Opšta javnost u drugačijim uslovima: u kućnom okruženju, poslu, školi, ruralnim područjima, ugrožene i visoko-rizične grupe, osobe sa hendikepom.
  • Osobe koje su već savladale osnovni kurs u pružanju prve pomoći i kojima je potrebna doobuka.

 

Crveni krst Crne Gore će obilježiti ovu godinu sa različitim vrstama aktivnosti, kao što su: organizovanje panel diskusija, treninzi za omladinske volontere, treninzi prve pomoći za sve zainteresovane subjekte, kampanja za popularizaciju prve pomoći, pokazne vježbe i simulacije, saradnja sa drugim partnerima, medijska propraćenost ove programske aktivnosti, organizovanje takmičenja na lokalnom i državnom nivou i posebni programi prve pomoći posvećen slijepim i slabovidim osobama i osobama sa hendikepom.


Kao uvod u ovogodišnje aktivnosti, Crveni krst Crne Gore je, preko svoje mreže opštinskih organizacija, implementirao projekat „Prva pomoć za sve“, kroz koji je edukovano oko 3000 osoba u osnovnim i srednjim školama, radnim organizacijama, kao i spasioci na vodi. Organizovana su i opštinska i gradska takmičenja ekipa Crvenog krsta Crne Gore u pružanju prve pomoći, a najbolji sa tih takmičenja imali su priliku da svoje znanje demonstriraju na državnom takmičenju, koje je održano u Budvi, u junu o.g. Naše ekipe prve pomoći su učestvovale i na Evropskom takmičenju u pružanju prve pomoći, kao i na Takmičenju glavnih gradova Jugo-istočne Evrope.


Jedan od ciljeva Crvenog krsta Crne Gore, kada je ova programska aktivnost u pitanju, jeste masovna i kvalitetna obuka stanovništva, tako da će kapaciteti naše organizacije biti usmjereni ka ostvarenju tog cilja.