Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

620 spasilaca na vodi spremno za turističku sezonu

Nakon što je Crveni krst Crne Gore sproveo 4 obuke za spasioce na vodi tokom maja i juna mjeseca, te obezbijedio 12 termina za ovjeru postojećih licenci za 2019. godinu, danas je zakupcima crnogorskih plaža na raspolaganju ukupno 620 licenciranih spasilaca na vodi za tekuću kupališnu sezonu.

Na kursevima su obučena 142 nova spasioca, dok je 478 postojećih uspješno prošlo provjere i ovjerilo svoje licence. Treba istaći da i ove godine imamo povećanje broja obučenih spasilaca, što znači da postoji i veća zainteresovanost za ovaj vid profesije.

IMG 8935

Crveni krst Crne Gore je član Međunarodne federacije za spašavanje na vodi (ILS-e), te je stoga program obuke usklađen sa svim evropskim i svjetskim standardima. Tako su se i u ovoj sezoni praktični dio obuke i ispiti sprovodili po međunarodno usklađenim normama, koje su se primjenjivale na ispitima za ovjeru licenci, i na obukama novih spasilaca na vodi. Sadržaj praktičnog dijela ispita, sa normama, podrazumijevao je: plivanje 100 metara za 1,40 minuta i manje spasilačkim kraulom; plivanje 300 metara  za 4,30 minuta i manje uz pomoć peraja; transport davljenika  25 metara, koristeći 3 tehnike, poslije oslobađanja od hvata davljenika; plivanje 400 metara za 9 minuta i manje (200 metara prsno plivanje i 200 metara kraul); ronjenje na dah u dužinu, minimum 25 metara i vađenje potonulog davljenika (3 metra dubina)  – 3 puta za  3 minuta. Provjera je uključivala, pored znanja i iskustva iz oblasti plivačkih sposobnosti, znanje iz teorije spasilaštva, kao i znanje u pružanju prve pomoći i KPR-a (reanimacija).

IMG 9219

„Veoma smo zadovoljni rezultatima koje smo postigli, jer su planovi koje smo napravili za ovu godinu, u potpunosti realizovani. Iako smo, kroz proces ovjera licenci i obuka novih kandidata, obezbijedili zadovoljavajući broj spasilaca za angažman tokom tursitičke sezone, naša organizacija kontinuirano prati potrebe turističke privrede. Tako smo u petak, 5. jula, organizovali dodatnu provjeru za one spasioce koji nisu uspjeli da ovjere svoju licencu u prethodnim terminima. Pored toga, organizujemo i dodatnu obuku, koja počinje 11. jula, čime ćemo zaokružiti svoje aktivnosti za ovu godinu“ – izjavio je Ivan Terzić, koordinator programa Spasilaštvo na vodi u Crvenom krstu Crne Gore.

IMG 9420

Pravilnikom o uslovima koje moraju ispunjavati uređena i izgrađena kupališta, koji je donesen od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma propisani su uslovi za organizaciju spasilačke službe na svim uređenim i izgrađenim kupalištima. Shodno članu 5 navedenog Pravilnika, spasilačka služba mora biti organizovana od najmanje jednog spasioca, koji je završio obuku za spašavanje na vodi i posjeduje legitimaciju važeću za tekuću godinu na svakih 50m dužine obale u mjesecima jul i avgust, odnosno na svakih 100m dužine obale u ostalim mjesecima. 

IMG 9415

Zbog većeg broja plaža i uređenih kupališta ove godine, procjenjuje se da će tokom sezone biti potrebno angažovati preko 600 spasilaca.

Aktivnosti na obuci spasilaca na vodi Crveni krst Crne Gore sprovodi  u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Vlade Crne Gore i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom.