Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

497 spasilaca na vodi spremno za turističku sezonu

Crveni krst Crne Gore organizovao 14 ovjera licenci za postojeće spasioce i 2 obuke za nove

Nakon što je Crveni krst Crne Gore sproveo 2 obuke za spasioce na vodi tokom juna i jula mjeseca, te obezbijedio 14 termina za ovjeru postojećih licenci za 2020. godinu, zakupcima crnogorskih plaža na raspolaganju je ukupno 497 licenciranih spasilaca na vodi za tekuću kupališnu sezonu. 

 Na kursevima je obučeno 67 novih spasilaca, dok je 430 postojećih uspješno prošlo provjere i ovjerilo svoje licence. 

IMG 1627

„Veoma smo zadovoljni rezultatima koje smo postigli, jer je ukupna situacija sa korona virusom privremeno obustavila naše aktivnosti duže od dva mjeseca. Kad su se stvorili uslovi za nastavak, trudili smo se da dodatnim zalaganjima i intenzivnijim radom, uz poštovanje svih preporuka i mjera zaštite, realizujemo veći dio plana i stvorimo mogućnost zainteresovanima da ovjere licencu ili postanu spasioci. Na kraju smo, kroz proces ovjera licenci i obuka novih kandidata, obezbijedili zadovoljavajući broj spasilaca za angažman tokom tursitičke sezone“ – izjavio je Ivan Terzić, koordinator programa Spasilaštvo na vodi u Crvenom krstu Crne Gore.

IMG 1405

Crveni krst Crne Gore je član Međunarodne federacije za spašavanje na vodi (ILS-e), te je stoga program obuke usklađen sa svim evropskim i svjetskim standardima. Tako su se i u ovoj sezoni praktični dio obuke i ispiti sprovodili po međunarodno usklađenim normama, koje su se primjenjivale na ispitima za ovjeru licenci, i na obukama novih spasilaca na vodi. Sadržaj praktičnog dijela ispita, podrazumijevao je, pored znanja i iskustva iz oblasti plivačkih sposobnosti, i znanje iz teorije spasilaštva, kao i znanje u pružanju prve pomoći i KPR-a (reanimacija).

IMG 1390

Aktivnosti na obuci spasilaca na vodi Crveni krst Crne Gore sprovodi  u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Vlade Crne Gore i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom.