Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

20. jun – Svjetski dan izbjeglica

Širom svijeta se 20. jun obilježava kao Svjetski dan izbjeglica, sa ciljem podsjećanja na sve one koji su bili primorani da napuste svoje domove u potrazi za boljim životom, na teškoće sa kojima se srijeću na tom putu, uz poziv da budemo ujedinjeni u nastojanju da im pružimo neophodnu podršku.

Oko 65 miliona osoba širom svijeta je prinuđeno da napusti svoje domove, prema podacima UNHCR-a, od čega je oko 21 miliona izbjeglica na svijetu. Problem postojanja velikog broja ljudi u pokretu je prouzrokovao i dodatne globalne probleme, a to su: trgovina ljudima, veliki broj lica koji se vode kao nestali, krijumčarenje, diskriminacija, složene i postrožene administrativne procedure, nizak nivo njihove integracije u društvu.

Imajući u vidu da je broj ovih lica u Crnoj Gori trenutno ispod nivoa zemalja u okruženju i zemalja u Evropskoj uniji (u 2016-oj godini shodno podacima od MUP-a, Direkcije za azil, odobrene su 23 zaštite – 12 izbjeglica i 11 dodatne zaštite), smatramo da je trenutak da uspostavimo kvalitetan sistem integracije izbjeglica, koji bi bio održiv i koji bi zadovoljio sve uslove poštovanja ljudskih prava.

I pored malog broja izbjeglica, u Crnoj Gori živi veliki broj onih koji su nekad bili u tom statusu, a sada imaju status stranca, kao što su pripradnici romske populacije. Oni se i dalje susrijeću sa brojnim problemima, kao što su nezaposlenost, nedovoljan nivo obrazovanja, nedovoljna zdravstvena prosvijećenost, nedostatak odgovarajuće dokumentacije, neadekvatan pristup dječijim i socijalnim pravima i slično.

Crveni krst Crne Gore, zajedno sa nadležnim insititucijama i UN organizacijama, pruža podršku svim ovim licima u vidu: humanitarne pomoći, psiho-socijalne podrške, pomoć pri uspostavljanju porodičnih veza i spajanju porodica, organizovanjem edukativnih radionica u Centru za tražioce azila (prva pomoć, anti-trafiking, informativne radionice o Crnoj Gori), organizovanjem brojnih obrazovnih aktivnosti u zajednicama u kojima oni žive.

Crveni krst će i u budućnosti nastaviti da pruža podršku ovim licima i da radi na integraciji, sprječavanju diskriminacije i zbližavanja zajednica, te ovim  putem pozivamo na solidarnost sa onima koji se trenutno nalazi u našoj zemlji sa statusom tražioca azila, izbjeglice, stranca, posebno imajući u vidu dugu istoriju i prepoznatu humanost Crne Gore, kada je u pitanju prihvat i rad sa izbjeglicama i raseljenim licima.