Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

11. maj – Dan dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori

Danas je 11. maj, Dan dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori.

Crveni krst Crne Gore će, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore, obilježiti Dan dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori, dodjelom odgovarajućih priznanja i simboličnih nagrada najzaslužnijima za razvoj djelatnosti dobrovoljnog davalaštva krvi u prethodnoj godini. Svečanost se organizuje u petak, 12. maja 2017. godine, u 11 sati, u prostorijama Crvenog krsta Crne Gore, ul. Jovana Tomaševića, br. 6.

 U skladu sa ulogom i zakonskim obavezama koje Crveni krst ima, kao osnovni nosilac motivacije, okupljanja i promocije dobrovoljnog davalaštva krvi (DDK), priznanja se dodjeljuju na prijedlog Koordinacionog odbora Skupštine Crvenog krsta Crne Gore, i to: istaknutom dobrovoljnom davaocu krvi; najaktivnijem klubu DDK; motivatoru u oblasti DDK  i za profesionalni doprinos u oblasti transfuziologije – ljekaru transfuziologu i transfuzeru, a uručivaće ih ministar zdravlja, dr Kenan Hrapović.

Prema podacima Zavoda za transfuziju krvi, nivo dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori iznosi skoro 2,8 %, a od toga je 42 % dobrovoljnih davalaca, a 58 % „porodičnih“ davalaca. Cilj je da davanje krvi bude u potpunosti dobrovoljno, dok, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, nivo dobrovoljnog davalaštva krvi treba da iznosi minimum 4 % od ukupnog broja stanovnika u našoj državi.

DDK poster

„Iako je trend napredovanja u ovoj oblasti prisutan, i dalje moramo uložiti napore da dostignemo ciljeve i preporuke vezane za dobrovoljno davalaštvo krvi. Naša organizacije je posebno usmjerena na rad sa mladima, jer želimo da kod kod njih podignemo svijest u što ranijem dobu o značaju dobrovoljnog davanja krvi. Danas želimo da se zahvalimo svim dobrovoljnim davaocima krvi, herojima koji davanjem krvi često spasavaju živote, a ostale pozivamo da se vode njihovim primjerom. Dajte krv, za život!“ – saopšteno je iz Crvenog krsta Crne Gore.

Opštinske organizacije Crvenog krsta će širom Crne Gore obilježiti ovaj značajni datum, organizovanjem predavanja na temu značaja dobrovoljnog davanja krvi, akcijama davanja krvi, kao i dodjelom priznanja najzaslužnijima u ovoj oblasti.