Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Sastanak lidera nacionalnih društava klastera za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca i mreže „Susjedi pomažu prvi“

U organizaciji Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca (MFCK) Klastera za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, u Sarajevu je održan sastanak lidera nacionalnih društava koja pripadaju ovom klasteru, nakon čega je uslijedio i sastanak mreže „Susjedi pomažu prvi“.

Tokom jednodnevnog sastanka unutar klastera, lideri nacionalnih društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca i kancelarije Međunarodne federacije Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca su diskutovali o dostignućima i izazovima sa kojima su se suočavali tokom prethodne godine. Cilj sastanka je bio da se utvrdi stepen napredovanja u prethodnom periodu, identifikuju aspekti na kojima je potrebno dodatno raditi kao i da se utvrdi dogovor o narednim prioritetnim koracima. Takođe, sastanak je poslužio kao dobra prilika za razmjenu iskustava i ideja koje mogu poslužiti za rješavanje zajedničkih izazova.

Pored predstavnika kancelarije MFCK klastera, sastanku su prisustvovali lideri i saradnici nacionalnih društava Crvenog krsta iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Sastanak mreže „Susjedi pomažu prvi“ je bio prlilika da se članice mreže, ali i posmatrači, okupe i predstave rezultate rada u prethodnom periodu. Pored ovoga, predstavljeni su primjeri regionalne saradnje u praksi, regionalne inicijative a diskutovalo se i o učešću na predstojećim statutarnim sastancima u Ženevi. Na sastanku je u Mrežu kao punopravan član primljen i Crveni krst Grčke, pa tako mrežu sada čine predstavnici 13 nacionalnih društava.

Predstavnice Crvenog krsta Crne Gore, na oba sastanka, su bile generalna sekretarka Jelena Dubak i savjetnica za međunarodnu saradnju Nataša Uskoković.