Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Održano 49. državno takmičenje ekipa Crvenog krsta u pružanju prve pomoći- prva mjesta osvojile ekipe sa Cetinja i iz Danilovgrada

Crveni krst Crne Gore i Opštinska organizacija Crvenog krsta Kolašina, organizovali su danas 49. državno takmičenje u pružanju prve pomoći, za ukupno 15 ekipa podmlatka i omladine iz 10 opština i Prijestonice.

Državnom takmičenju su prethodila takmičenja u organizacijama Crvenog krsta na lokalnom nivou, a plasman na Državno takmičenje zaslužilo je ukupno 15 ekipa, i to 6 omladine i 9 ekipa podmlatka, dok je ekipa poletaraca Opštinske organizacije Crvenog krsta Nikšić izvela pokaznu vježbu tokom ceremonije otvaranja.
Svoje predstavnike na takmičenju imali su Bar, Danilovgrad, Herceg Novi, Kolašin, Kotor, Nikšić, Zeta, Rožaje, Tivat, Žabljak i Cetinje.

Takmičenje koje je održano ove godine u Kolašinu, otvorili su predsjednik Opštine Kolašin, Petko Bakić, predsjednik Opštinske organizacije Crvenog krsta Kolašin, Milan Marković i predsjednik Crvenog krsta Crne Gore, Mitar Vučković.

 

Predsjednik Opštine Kolašin Petko Bakić kazao je da je takmičenje „prilika da se svi podsjetimo koliko je prva pomoć važna i nekad spasonosna, ukoliko se nađemo u pravo vrijeme na pravom mjestu. Takođe, ovo je svima nama i važna opomena da ne zaboravimo da će možda baš nama ili bližnjima nekad prva pomoć zatrebati i da je stoga, moramo što prije i savladati. Dodatno, provjerićemo i osnažiti naše kapacitete na lokalnom nivou i unaprijediti već dobru saradnju koji imamo sa organizacijom Crvenog krsta u našem gradu.“

 

U ime domaćina, Opštinske organizacije Crvenog krsta Kolašin, prisutnima se obratio Milan Marković, predsjednik: „ Nama je posebno drago da se ove godine takmičenje održava u našoj opštini i da ćemo se na istom pokazati kao dobri domaćini i dokazati da naša organizacija ima kapaciteta da organizuje događaje kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou. Prva pomoć, kao jedna od najvažnijih djelatnosti naše organizacije je veoma važna i nama u Kolašinu, te se stoga trudimo da kroz razne edukacije za djecu, obrazovne ustanove, građane, radne organizacije, podignemo nivo svijesti o važnosti prve pomoći i edukujemo ih kako bi, u slučaju potrebe, odreagovali na adekvatan način.“

 

Predsjednik Crvenog krsta Crne Gore Mitar Vučković istakao je: “Znanje prve pomoći spasava živote, u to smo se, siguran sam, svi imali prilike uvjeriti koz različite životne situacije, i upravo zbog toga i organizovanjem 49. državnog takmičenja, skrećemo pažnju javnostima da je neophodno poznavati, naučiti i kasnije, adekvatno primjenjivati prvu pomoć. A da biste naučili prvu pomoć, organizacija Crvenog krsta vam u tome može pomoći organizovanjem edukativnih predavanja, obuka iz osnova prve pomoći ali i onih naprednijih. Tako smo u protekloj godini, kroz pomenute obuke, predavanja, napredne kurseve, edukaciju za spasioce na vodi, djecu u obrazovnim ustanovama i obezbjeđivanje sportsko-rekreativnih događaja, preko 8.000 pojedinaca upoznali sa osnovama prve pomoći, a planiramo da u ovoj godini ova brojka bude mnogo veća.“

Priznanja i poklone za osvojena prva tri mjesta, najboljima je uručila Jelena Dubak, generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore.

Najbolje rezultate ostvarile su ekipe prve pomoći:

U kategoriji podmlatka:

  1. mjesto: ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Danilovgrad,
    2. mjesto: ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Tivat,
    3. mjesto: ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Kolašin.

U kategoriji omladine:

  1. mjesto: ekipa prve pomoći Organizacije Crvenog krsta Prijestonice Cetinje,
    2. mjesto: ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Tivat,
    3. mjesto: ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Rožaje.
 

Posebnu zahvalnost dugujemo Opštini Kolašin i predsjedniku Petku Bakiću, koji organizaciji Crvenog krsta u ovoj opštini pruža neophodu podršku, a sve u interesu građana Kolašina.

Čestitamo ekipama koje su osvojile prva tri mjesta u kategorijama podmlatka i omladine i svim ostalim ekipama na pokazanom znanju i usvojenim vještinama kojima mogu pomoći sebi i drugima kada je to najpotrebnije.