Crveni Krst

Principi

 

Crveni krst Crne Gore je u junu mjesecu pružio uslugu “Pomoć u kući” za ukupno 822 korisnika/ce.

jul 07, 2021

Crveni krst Crne Gore je u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja u junu pružio uslugu pomoć u kući za ukupno 822 korisnika/ce.

 Na ovom projektu je angažovano 89 gerontodomaćica u 14 opština Crne Gore (Andrijevica, Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Danilovgrad, Cetinje, Mojkovac, Kolašin, Nikšić, Plužine, Pljevlja, Plav, Gusinje i Rožaje).

Ova vrsta usluge se pruža starijim licima koja žive sama a kojima je zbog specifičnih okolnosti, i stepena ugroženosti potrebna pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti kao što su: nabavka hrane, pomoć u pripremi obroka; pomoć pri kretanju; pomoć pri održavanju lične i higijene prostora; pomoć pri grijanju prostora; pomoć pri plaćanju računa za električnu energiju, telefon, komunalije i sl; posredovanje u obezbjeđivanju različitih vrsta usluga za održavanje stana i uređaja za domaćinstvo i nabavku ljekova i odvođenje na ljekarske preglede. Usluga se pruža kroz redovne kućne posjete i poštovanje svih preventivnih mjera nadležnih zdravstvenih institucija.

Usluga pomoć u kući izuzetno je važna za one koji žive u ruralnim područjima i izloženi su siromaštvu, slabog su zdravlja i žive u izolaciji. Za njih su gerontodomaćice vrlo često jedini oslonac i  pomoć u prevazilaženju osećaja usamljenosti. Sve gerontodomaćice angažovane u okviru ovog programa prošle su akreditovanu obuku Crvenog krsta Crne Gore za pružanje usluge pomoć u kući kako bi se osigurao kvalitet pružene usluge. Porast broja korisnika svedoči o njihovom predanom radu i dobroj organizovanosti programa.

Realizacija usluge nastavljena je početkom aprila, nakon prekida od tri mjeseca usled izmjene načina finansiranja. Od ove godine u plaćanju usluge učestvuju i korisnici u zavisnosti od primanja koja ostvaruju, dok će za korisnike koji imaju primanja do 130 eura usluga ostati besplatna, a troškove će pokrivati Ministarstvo finansija i socijalnog staranja. Iznos participacije korisnika određuje nadležni centar za socijalni rad, a pored visine primanja, na krajnji iznos utiče i broj sati usluge na mjesečnom nivou. Zahvaljujući dobroj saradnji, a u najboljem interesu svojih najstarijih građana, neke opštine su izrazile želju da pokrivaju troškove participacije korisnika usluge. Tako je usluga pomoć u kući ostala besplatna za korisnike iz: Danilovgrada, Cetinja, Andrijevice, Plužina, Plava, Gusinja i veći broj korisnika iz Nikšića.

Cilj pružanja usluge pomoć u kući je da omogući starijima da što duže borave u svom prirodnom okruženju uz očuvan kvalitet života i dostojanstvo. 

Svi stariji koji su zainteresovani za ostvarivanje prava na korišćenje usluge pomoć u kući mogu se obratiti nadležnim centrima za socijalni rad kao i opštinskim organizacijama Crvenog krsta. 

Mapa opštinskih organizacija

Alternative flash content

Requirements

POMOZI SEBI I DRUGIMA!

aplikacija

Kalendar događaja

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Dom solidarnosti

  • Dom solidarnosti Sutomore Dom solidarnosti, najveća „kuća solidarnosti" u našoj zemlji, nalazi se u Sutomoru, na jugu crnogorskog primorja, na obali mora.
HomeNovostiCrveni krst Crne Gore je u junu mjesecu pružio uslugu “Pomoć u kući” za ukupno 822 korisnika/ce. Top of Page