Crveni Krst

Principi

 

Pomoć u kući odraslom i starom licu sa invaliditetom

maj 28, 2021

Crveni krst Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, sprovodi uslugu pomoć u kući za starije i osobe sa invaliditetom u 14 opština (Andrijevica, Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Danilovgrad, Cetinje, Mojkovac, Kolašin, Nikšić, Plužine, Pljevlja, Plav, Gusinje i Rožaje).

 Realizacija usluge nastavljena je početkom aprila, nakon prekida od tri mjeseca usled izmjene načina finansiranja. Od ove godine u plaćanju usluge učestvuju i korisnici u zavisnosti od primanja koja ostvaruju, dok će za korisnike koji imaju primanja do 130 eura usluga ostati besplatna, a troškove će pokrivati Ministarstvo finansija i socijalnog staranja. Iznos participacije korisnika određuje nadležni centar za socijalni rad, a pored visine primanja, na krajnji iznos utiče i broj sati usluge na mjesečnom nivou. Zahvaljujući dobroj saradnji, a u najboljem interesu svojih najstarijih građana, neke opštine su izrazile želju da pokrivaju troškove participacije korisnika usluge. Tako je usluga pomoć u kući ostala besplatna za korisnike iz: Danilovgrada, Cetinja, Andrijevice, Plužina, Plava, Gusinja i veći broj korisnika iz Nikšića.

Cilj pružanja usluge pomoć u kući je da omogući starijima da što duže borave u svom prirodnom okruženju uz očuvan kvalitet života i dostojanstvo. 

Plav 1

Tokom maja 88 gerontodomaćica pružalo je uslugu za ukupno 811 korisnika. U skladu sa Pravilnikom o uslovima za pružanje i korišćenje usluga podrške za život u zajednici, korisnicima se pružaju sledeće usluge: nabavka hrane, pomoć u pripremi obroka; pomoć pri kretanju; pomoć pri održavanju lične i higijene prostora; pomoć pri grijanju prostora; pomoć pri plaćanju računa za električnu energiju, telefon, komunalije i sl; posredovanje u obezbjeđivanju različitih vrsta usluga za održavanje stana i uređaja za domaćinstvo i nabavku ljekova i odvođenje na ljekarske preglede. Usluga se pruža kroz redovne kućne posjete i poštovanje svih preventivnih mjera nadležnih zdravstvenih institucija. 

Rožaje

Svi stariji koji su zainteresovani za ostvarivanje prava na korišćenje usluge pomoć u kući mogu se obratiti nadležnim centrima za socijalni rad kao i opštinskim organizacijama Crvenog krsta. 

 

Mapa opštinskih organizacija

Alternative flash content

Requirements

POMOZI SEBI I DRUGIMA!

aplikacija

Kalendar događaja

« June 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Dom solidarnosti

  • Dom solidarnosti Sutomore Dom solidarnosti, najveća „kuća solidarnosti" u našoj zemlji, nalazi se u Sutomoru, na jugu crnogorskog primorja, na obali mora.
HomeNovostiPomoć u kući odraslom i starom licu sa invaliditetom Top of Page