Crveni Krst

Prva pomoć

Crvenom krstu Crne Gore su Zakonom o Crvenom krstu povjereni  poslovi od javnog interesa, pri čijem vršenju ima položaj organizacije za pomoć državnim organima u humanitarnoj oblasti. Pored obuke stanovništva za djelovanje na polju prve pomoći u redovnim i vanrednim uslovima, Zakonom je predviđena obuka predavača, obuka kandidata za vozače u prvoj pomoći, kao i osposobljavanje u prvoj pomoći drugih ciljnih grupa (pripadnika policije, vatrogasne službe i u oblasti zaštite na radu).

Prva pomoć je skup postupaka i mjera kojima se spašavaju život i zdravlje unesrećenog ili povrijeđenog čovjeka, a primenjuje se na licu mesta.

Cilj pružanja prve pomoći je da povrijeđeni što prije i u što boljem stanju stigne do stručne medicinske pomoći, odnosno u najbližu medicinsku ustanovu. Svaki čovjek treba da zna da je ukaže samom sebi i onome kome je ona potrebna. Ona treba da bude pružena što prije, ne čekajuci na dolazak stručnog osoblja, jer to predstavlja samo gubitak dragocjenog vremena, a ponekad upravo takva zakašnjenja dovode u pitanje život povrijeđenog.

Prva pomoć je jedan od prioritetnih programa u Crvenom krstu Crne Gore, prisutna je i u drugim programima, kao što su priprema za djelovanje i odgovor u nesrećama i spasilaštvo na vodi, gdje svaki spasilac ima obavezu da prođe kurs prve pomoći. Sprovodimo i redovne obuke i vježbe timova za djelovanje u nesrećama u čijem sastavu je i tim za prvu pomoć, gdje se simuliraju određene krizne situacije (saobraćajni udes, poplave, zemljotresi, požari...) i demonstrira se spremnost tima da pomogne u različitim situacijama.
Zlatna pravila prve pomoći su: najprije zaštiti sebe i ne dovoditi svoj život u opasnost, a zatim i stručno pomoći unesrećenima.
Obuka u pružanju prve pomoći odvija se po jedinstvenom programu, usklađenom sa evropskim  doktrinarnim standardima  u oblasti prve pomoći, kao i programima i planovima za realistički prikaz povreda i oboljenja.

 

P.pomo_3 P.pomo_4

 


Mapa opštinskih organizacija

Alternative flash content

Requirements

POMOZI SEBI I DRUGIMA!

aplikacija

Kalendar događaja

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Dom solidarnosti

  • Dom solidarnosti Sutomore Dom solidarnosti, najveća „kuća solidarnosti" u našoj zemlji, nalazi se u Sutomoru, na jugu crnogorskog primorja, na obali mora.
HomeDjelatnostiZdravstvena djelatnostPrva pomoć Top of Page