Crveni Krst

Dobrovoljno davalaštvo krvi

Crveni krst Crne Gore tradicionalno, u okviru redovnih djelatnosti dobrovoljnog davalaštva krvi, sprovodi aktivnosti motivisanja i organizacionog okupljanja dobrovoljnih davalaca krvi; popularisanja davalaštva; evidentiranja; organizovanja akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, u saradnji sa zdravstvenim ustanovama; utvrđivanja uslova za dodjelu priznanja i dodjele priznanja dobrovoljnim davaocima krvi.

 Ukupna aktivnost Crvenog krsta u ovoj oblasti formalizovana je kroz pozitivno zakonodavstvo države Crne Gore, tako da je vršenje navedenih poslova Zakonom o Crvenom krstu Crne Gore povjereno organizaciji Crvenog krsta, kao poslovi od javnog interesa pri čijem vršenju Crveni krst ima ulogu organizacije za pomoć državi u humanitarnoj oblasti.

Dobrovoljni davaoci su organizaciono povezani u klubove, koji djeljuju , uglavnom u sastavu Crvenog krsta.
Normativnim aktima Crvenog krsta Crne Gore uređeni su uslovi za dodjelu priznanja Crvenog krsta i to za: 5; 10; 20; 30; 40; 50; 75 i 100 puta darivanu krv. Za prvo davanje, priznanje se dodjeljuje u Službi za transfuziju krvi, kojom prilikom davalac dobija knjižicu dobrovoljnog davaoca krvi.

Davalaštvo krvi se ostvaruje na etičkim principima: dobrovoljnosti, besplatnosti i anonimnosti.

Za izuzetni doprinos u oblasti DDK, Ministarstvo zdravlja Crne Gore, na prijedlog Crvenog krsta Crne Gore, u povodu 11. maja - Dana dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori, redovno dodjeljuje državno priznanje i odgovarajuću nagradu - najzaslužnijem davaocu krvi, najaktivnijem Klubu DDK; promoteru u oblasti vaspitno - motivacionog rada; transfuziologu i transfuzeru, što predstavlja značajan oblik motivacije.

Motivacija se ostvaruje i kroz druge aktivnosti Crvenog krsta samostalno, ili uz podršku države: obezbjeđivanje ljetovanja i zimovanja za dobrovoljne davaoce; organizovanje skupova i susreta; edukovani rad sa srednjoškolskom omladinom i sl.

Obaveze Crvenog krsta posebno su naglašene kroz Zakon o obezbjeđivanju krvi, kojeg je Skupština Crne Gore donijela 27. novembra 2007. godine, čijim rješenjima je organizaciji Crvenog krsta Crne Gore dodijeljena uloga nosioca aktivnosti u oblasti vaspitno - motivacionog rada sa dobrovoljnim davaocima krvi.

DDK2

 


Mapa opštinskih organizacija

Alternative flash content

Requirements

POMOZI SEBI I DRUGIMA!

aplikacija

Kalendar događaja

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Dom solidarnosti

  • Dom solidarnosti Sutomore Dom solidarnosti, najveća „kuća solidarnosti" u našoj zemlji, nalazi se u Sutomoru, na jugu crnogorskog primorja, na obali mora.
HomeDjelatnostiZdravstvena djelatnostDobrovoljno davalaštvo krvi Top of Page