Crveni Krst

Briga o starima

 

Crveni krst Crne Gore na planu socijalne zaštite starih lica prepoznaje svoju ulogu i jedan je od najaktivnijih partnera u ovoj oblasti i to prije svega zbog mandata, razvijenosti mreže kao i svog iskustva na polju edukacije volontera i dosadašnjih iskustava u radu na ostvarivanju Programa brige o starima. Ovaj program funkcioniše od 2002. godine u dvanaest opštinskih organizacija (Bar, Budva, Bijelo Polje, Cetinje, Danilovgrad, Herceg Novi, Mojkovac, Nikšić, Pljevlja, Tivat, Plav i Podgorica), kao odgovor na potrebe starih, bolesnih i samohranih lica, uz potrebu uključivanja novih sredina u ovako značajnu aktivnost organizacije. Od svog početka, Program je podržan od strane Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.


Koricnici programa, kojih ima skoro hiljadu, su lica starija od 65 godina, koja nisu institucionalno zbrinuta, stari sa veoma niskim nivoom socijalne sigurnosti, stari u stanju socijalne potrebe, koji ne ostvaruju pomoć od drugih organizacija i slično (kriterijume je odredila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, a različiti su u organizacijama).


Po svom sadržaju Program obuhvata pružanje usluga u zavisnosti od potreba korisnika, a one su sljedeće:

  • Pružanje usluga zdravstvene zaštite i preventive (kontrola krvnog pritiska, kontrola šećera u krvi, pratnja pri odlasku na sistematski pregled,...)
  • Pomoć pri održavanju lične higijene
  • Radna terapija – funkcionalna (uvježbavanje pokreta) i zabavna (kreativno ispunjavanje slobodnog vremena korisnika)
  • Pomoć pri obezbjeđivanju ishrane (nabavka namirnica, priprema toplih napitaka, priprema lakih obroka, serviranje hrane...)

brigaostarima2 brigaostarima1


Mapa opštinskih organizacija

Alternative flash content

Requirements

POMOZI SEBI I DRUGIMA!

aplikacija

Kalendar događaja

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Dom solidarnosti

  • Dom solidarnosti Sutomore Dom solidarnosti, najveća „kuća solidarnosti" u našoj zemlji, nalazi se u Sutomoru, na jugu crnogorskog primorja, na obali mora.
HomeDjelatnostiSocijalna djelatnostBriga o starima Top of Page