Crveni Krst

Podmladak i omladina

Jedan od osnovnih ciljeva Crvenog krsta Crne Gore, kad su ljudski resursi u pitanju, jeste da ima adekvatno motivisane, obučene i osposobljene volontere, koji poštuju kodeks ponašanja i odgovorno izvršavaju preuzete zadatke, što predstavlja neophodnu pretpostavku za ostvarivanje ukupnih programskih i razvojnih ciljeva, odnosno misije organizacije u cjelini.


Crveni krst Crne Gore je otvoren za članstvo i volontere bez razlika u pogledu porijekla, rase, nacionalnosti, godina, pola, religije ili političkog opredjeljenja.


Članstvo u Crvenom krstu Crne Gore je dobrovoljno.
Volonter Crvenog krsta je svako lice koje prihvata Statut i osnovne ciljeve Crvenog krsta, aktivno učestvuje u ostvarivanju zadataka organizacije i redovno plaća članarinu, i svako lice koje je saglasno da ponudi svoje usluge Crvenom krstu, bez naknade.
Članovi Crvenog krsta mogu biti: djeca, omladina i odrasli.


Članovi mlađi od 15 godina čine Podmladak, a članovi od 15 do 27 godina Omladinu Crvenog krsta.
Volonteri Crvenog krsta Crne Gore dolaze pretežno iz kategorije podmlatka i omladine i ključni su kadrovski potencijal organizacije.
Program Podmlatka i omladine, odnosno rad sa djecom i mladima, datira u Međunarodnom pokretu Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca od 1925. godine. Navedeni Program se prožima sa svim ostalim programima u Crvenom krstu, jer su mladi nosioci i realizatori različitih programskih aktivnosti i akcija Crvenog krsta. Mnogo se pažnje posvećuje edukaciji mladih u različitim oblastima, kako bi se sprovodile programske djelatnosti u opštinskim organizacijama. U cilju što ujednačenije obuke i jedinstvenije realizacije programskih aktivnosti, brojne obuke se realizuju na nacionalnom nivou, pa stečena znanja volonteri šire u lokalnim sredinama. Uz angažovanje edukovanih mladih volontera, Crveni krst realizuje različite programske aktivnosti i akcije u osnovnim i srednjim školama. Najmasovnije učešće djece i omladine je i dalje prisutno u oblasti prve pomoći, gdje se veliki broj njih obučava u pružanju prve pomoći i kasnije učestvuje na opštinskim i državnom takmičenju. Po školama se sprovode obuke i na temu prevencije u oblasti zdravlja, na temu difuzije i međunarodnog humanitarnog prava,… Sve aktivnosti i edukacije koje se realizuju za mlade stavljaju akcenat na promociju humanih vrijednosti- toleranciju, lični i kulturni identitet i poštovanje različitosti, rodnu jednakost, borbu protiv diskriminacije itd.

 

Podmladak1

 


Mapa opštinskih organizacija

Alternative flash content

Requirements

POMOZI SEBI I DRUGIMA!

aplikacija

Kalendar događaja

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Dom solidarnosti

  • Dom solidarnosti Sutomore Dom solidarnosti, najveća „kuća solidarnosti" u našoj zemlji, nalazi se u Sutomoru, na jugu crnogorskog primorja, na obali mora.
HomeDjelatnostiPodmladak i omladina Top of Page