Crveni Krst

Međunarodna saradnja

Crveni krst Crne Gore je formiran 1875. godine, kao jedno od najstarijih organizacija Crvenog krsta na svijetu, a status nezavisnog nacionalnog društva ponovo je stekao 20. novembra 2007. godine, na redovnom zasijedanju Generalne skupštine u Ženevi, kada je i zvanično primljen kao punopravni član Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca.

Zaokruženjem članstva u porodici humanista, Crveni krst Crne Gore intezivno radi na poboljšanju i razvijanju  saradnje sa drugim nacionalnim društvima Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca i međunarodnim organizacijama, kako bi unaprijedio aktivnosti i učvrstio svoju ulogu na teritoriji Balkana i Evrope.

Međunarodna saradnja je vrlo značajan segment djelovanja organizacije i prožima se kroz sve aktivnosti, unapređujući kapacitete nacionalnog društva za efikasno ispunjavanje humanitarne misije i pomaganje naugroženijim kategorijama stanovništva.

Pored izuzetno dobre bilateralne i multilaterane saradnje i kontakata sa nacionalnim društvima Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca iz regiona i šire,  Crveni krst Crne Gore sarađuje sa diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Crnoj Gori, kao i sa velikim brojem međunarodnih organizacija, unutar i van zemlje (UNHCR, UNICEF, UNDP, USAID, WHO, IOM).

Kao dio Međunarodnog pokreta Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca, Crveni krst Crne Gore ima izuzetnu saradnju i sa Međunarodnom federacijom društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca i sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta.

Crveni krst Crne Gore uključen je u rad asocijacija evropskih nacionalnih društava koja se posebno bave nekim područjem rada Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca gdje se prate nove smjernice i dostignuća, posebno evropskih nacionalnih društava, kao što je ERNA (European Red Cross/Red Crescent Network on HIV/AIDS & TB) – Mreža evropskih društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca o HIV/AIDS i tuberkulozi.

Crveni krst Crne Gore je aktivan član Centra za saradnju nacionalnih društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca na Mediteranu (Centre for cooperation in the Mediterranean).
Od 2008. godine, Crveni krst Crne Gore je i punopravni član ILSE (International Life Saving Federation – Europe) – Međunarodne federacije za spašavanje života, Evropa.

Predstavnici organizacije redovno učestvuju  na međunarodnim susretima i skupovima, što predstavlja doprinos uspostavljanju saradnje, posebno među mladima, a istovremeno, promociji i širenju imidža  Crvenog krsta Crne Gore, kao najstarije  oranizacije Crvenog krsta na Balkanu. Takođe, Crveni krst Crne Gore je i domaćin brojnih dešavanja međunarodnog karaktera, što pospješuje razmjenu iskustava i unapređenje saradnje.

MedjSaradnja1 MedjSaradnja2

 

Mapa opštinskih organizacija

Alternative flash content

Requirements

POMOZI SEBI I DRUGIMA!

aplikacija

Kalendar događaja

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Dom solidarnosti

  • Dom solidarnosti Sutomore Dom solidarnosti, najveća „kuća solidarnosti" u našoj zemlji, nalazi se u Sutomoru, na jugu crnogorskog primorja, na obali mora.
HomeDjelatnostiMeđunarodna saradnja Top of Page