Crveni Krst

Danilovgrad: Okupljaju omladinu

sep 21, 2009

Opštinska organizacija Crvenog krsta jedna je od rijetkih ustanova u Danilovgradu čije aktivnosti traju tokom čitave godine. One su većinom usmjerene na pomoć najsiromašnijima, ali ne treba zaboraviti ni akcije doborovoljnog davanja krvi i druženja mladih tokom priprema za takmičenja u pružanju prve pomoći. Pod krovom danilovgradskog Crvenog krsta već godinama radi i Klub mladih "Most".

 

- Klub okuplja oko 60 mladih. Oni zajedno provode slobodno vrijeme, a klub je i rasadnik volontera i aktivista bez kojih CK ne bi mogao da obavlja svoju humanitarnu misiju. Članovi "Mosta" učestvuju u lokalnom timu za pružanje pomoći u elementarnim nepogodama, kao i u takmičenjima u pružanju prve pomoći. Bez njih ne bi bilo ni predavanja o borbi protiv narkomanije, HIV-a, alkoholizma i brige o starima. Omladina na djelu pokazuje veliko interesovanje za te oblasti, a nagrada za njihove napore bio je boravak u Domu solidarnosti u Sutomoru tokom avgusta – kaže Ranko Saveljić, sekretar OO CK, i naglašava da je Darko Mrvaljević bio član tročlane crnogorske delegacije koja je učestvovala na trećem svjetskom kongresu omladine CK koji je početkom jula održan u Italiji.

- Adaptiramo i uređujemo postojeće prostorije i planiramo da preuredimo magacin, koji bi ubuduće mogli i da izdajemo, što bi poboljšalo naše prihode. Tehnički smo dobro opremljeni, ali kada se i pomenuti projekat završi onda ćemo biti u prilici da sprovedemo što više naših akcija – dodaje Saveljić.

On ističe da je CK u proteklih 10 mjeseci osmislio 14 projekata, od kojih je tri finansijski podržala Komisija za raspodjelu novca od igara na sreću. Tim putem je već obezbijeđeno 40 odsto ovogodišnjeg budžeta. U CK spremaju i plan za konkurs EU u okviru takozvanog IPA programa koji se odnosi na prekograničnu saradnju.

Saveljić ističe da će Danilovgrad u oktobru biti domaćin Devetih susreta omladine CK. Taj događaj okupiće oko 100 omladinaca iz zemalja regiona i oni će u varošici kraj Zete boraviti tri dana. Pored povezivanja odrganizacija CK i njihove što bolje saradnje, ovi susreti imaju i zabavno-turistički karakter. Saveljić kaže da su pripreme za taj događaj u toku.

- Dostojno ćemo se revanširati našim prijateljima iz okruženja koji su puno puta bili dobri domaćini našoj ekipi. Došao je sada red i na nas – poručuje Saveljić.

Mapa opštinskih organizacija

Alternative flash content

Requirements

POMOZI SEBI I DRUGIMA!

aplikacija

Kalendar događaja

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Dom solidarnosti

  • Dom solidarnosti Sutomore Dom solidarnosti, najveća „kuća solidarnosti" u našoj zemlji, nalazi se u Sutomoru, na jugu crnogorskog primorja, na obali mora.
HomeDanilovgradDanilovgrad: Okupljaju omladinu Top of Page