Crveni Krst

Principi

 

Mladi kao pokretači promjena u društvu

dec 28, 2020

Crveni krst organizuje radionice za mlade iz tri opštine

Crveni krst u Podgorici, Budvi i Nikšiću organizuje radionice za mlade sa ciljem promocije humanih vrijednosti. 

Radionice se realizuju za mlade uzrasta 14-15 godina, a teme o kojima uče i razgovaraju su: nediskriminacija i poštovanje različitosti, socijalna inkluzija, rodna ravnopravnost, komunikacija, empatija, kritičko razmišljanje bez osuđivanja i generalizovanja, rješavanje konflikata i volonterizam, a vode ih obučeni volonteri Crvenog krsta. U sve tri opštine planirano je da set od 8 radionica prođe po 30 mladih. Prva grupa od ukupno 40 mladih u sve tri opštine je pohađala radionice tokom vikenda (26. i 27. decembra), dok se nastavak očekuje sredinom januara.

IMG 5652

Radionice su dio projekta “Mladi kao pokretači promjena u društvu” koji Crveni krst Crne Gore i Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine realizuju u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unaprjeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

IMG 5658

Ovaj projekat je značajan za djecu upravo zato što pruža mogućnost da nauče dosta o humanim vrijednostima kroz metode rada koje su bliske i adekvatne njihovim godinama i interesovanjima. Sve teme se obrađuju kroz radionice tokom kojih sva djeca aktivno učestvuju u rješavanju različitih izazova. Radionice imaju za cilj obraćanje cijeloj ličnosti djeteta a ne samo intelektualnom dijelu, kako je uobičajeno unutar formalnog školskog obrazovanja. “Pokušali smo da u odabranim aktivnostima izbalansiramo intelektualno i iskustveno učenje, analizu i intuiciju, intelekt i maštu. Radi se u manjim grupama kako bi se poboljšala komunikacija, međusobna saradnja, vještina pregovaranja i donošenja odluka. Osim toga, u radionicama se nude igranje uloga i simulacija različitih iskustava kako bi se učesnici podstakli da preispitaju vlastita stanovišta i uvaže postojanje tuđih, drugačijih gledišta” – navela je Jelena Šofranac, koordinatorka projekta. 

IMG 5672

Stečena znanja i vještine će ovim mladim ljudima pomoći u daljem školovanju, karijeri, međuljudskim odnosima, kroz razumijevanje i prihvatanje različitosti. Na taj način će, sopstvenim primjerom, uticati na vršnjake iz okruženja i doprinijeti izgradnji kulture nenasilja i mira. 

___________________________________________________________________________

Više informacija o aktivnostima i ciljevima Zajedničkog regionalnog programa ''Dijalog za budućnost'' možete pronaći na web stranici: https://bit.ly/35BXIR6 

Mapa opštinskih organizacija

Alternative flash content

Requirements

POMOZI SEBI I DRUGIMA!

aplikacija

Kalendar događaja

« January 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Dom solidarnosti

  • Dom solidarnosti Sutomore Dom solidarnosti, najveća „kuća solidarnosti" u našoj zemlji, nalazi se u Sutomoru, na jugu crnogorskog primorja, na obali mora.
HomeNovostiMladi kao pokretači promjena u društvu Top of Page