Crveni Krst

Principi

 

Crveni krst Crne Gore realizovao pet obuka za pružanje usluge pomoć u kući za starije

sep 20, 2020

Obuku prošle 104 nezaposlene žene iz 12 opština

U periodu od 16. do 20. septembra, u Domu solidarnosti Crvenog krsta, u Sutomoru organizovana je peta, posljednja po redu, obuka za pružanje usluge pomoć u kući za starije. Obuku je pohađala 21 nezaposlena žena iz: Bijelog Polja, Herceg Novog, Bara, Nikšića, Podgorice i Budve.

 Selekcija kandidatkinja koje su pohađale obuku vršena je u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore i njihovim područnim jedinicama, kao i na osnovu javnog poziva koji je Crveni krst objavio početkom septembra putem društvenih mreža i medija. Cilj obuke je bio sticanje zanja i vještina potrebnih za rad sa starijima, tj. pružanje usluge pomoć u kući.

IMG 4078

Tokom pet dana učesnice su imale priliku da slušaju prezentacije, ali i učestvuju u grupnim diskusijama i kreativnom radu, na sljedeće teme: program pomoć u kući; struktura korisnika i njihove potrebe; uloga i obaveze gerontodomaćica; motivacija za rad; timski rad; organizacija vremena; prevencija sindroma izgaranja; obavljanje kućnih poslova; higijena prostora i korisnika; aktivno slušanje; komunikacija sa starijim osobama sa oštećenjem sluha i/ili vida; rješavanje konflikata; porodični odnosi; nasilje nad starijima; mentalno zdravlje starijih; prva pomoć i zdravo starenje.

IMG 4086

Od početka godine, Crveni krst Crne Gore realizovao je pet obuka za pružanje usluge pomoć u kući. Obuke su prošle ukupno 104 žene iz 12 opština: Danilovgrad (2), Podgorica (7), Cetinje (1), Mojkovac (2), Berane (4), Pljevlja (23), Tivat (4), Bijelo Polje (29), Herceg Novi (9), Bar (9), Nikšić (13) i Budva (1). Sve obuke održane su po akreditovanom programu, a sve učesnice su po završetku dobile sertifikat koji izdaje Zavod za socijalnu i dječju zaštitu. Za sve polaznice obuka Crveni krst Crne Gore je obezbijedio smještaj, ishranu, putne troškove i priručnike za rad. Realizatori obuke su bili zaposleni Crvenog krsta i iskusne gerontodomaćice.

Obuke za pružanje usluge pomoć u kući realizovane su u okviru projekta “Pomoć u kući – profesija budućnosti”, koji finansiraju Grad Beč i Austrijski Crveni krst, a partneri na projektu su bili Zavod za zapošljavanje Crne Gore, kao i Zavod za socijalnu i dječju zaštitu.

Mapa opštinskih organizacija

Alternative flash content

Requirements

POMOZI SEBI I DRUGIMA!

aplikacija

Kalendar događaja

« October 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Dom solidarnosti

  • Dom solidarnosti Sutomore Dom solidarnosti, najveća „kuća solidarnosti" u našoj zemlji, nalazi se u Sutomoru, na jugu crnogorskog primorja, na obali mora.
HomeNovostiCrveni krst Crne Gore realizovao pet obuka za pružanje usluge pomoć u kući za starije Top of Page