Crveni Krst

Principi

 

Prva pomoć u vrijeme epidemije Covid-19

sep 10, 2020

Crveni krst Crne Gore u subotu, 12. septembra, obilježava Svjetski dan prve pomoći. Ovo je prilika da se podigne svijest o značaju poznavanja prve pomoći, koje je u nekim situacijama ključno za spašavanje života.

Prva pomoć je početni korak u obezbjeđivanju efektivnog i brzog  odgovora, koji pomaže da se ublaže posljedice ozbiljnih povrjeđivanja i da se povećaju šanse da se preživi. Milioni ljudi se povrjeđuju ili umiru od povreda svakog dana, zbog neadekvatnog odgovora ili neblagovremenog djelovanja.

FB cover-01

Ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći je "Prva pomoć u vrijeme epidemije Covid-19". "Poznavanje prve pomoći u svakom trenutku, a posebno u vanrednim okolnostima kakva je epidemija Covid-19, je od izuzetnog značaja. Odlazak u medicinske ustanove nije preporučljiv, osim u hitnijim situacijama, a boravak kod kuće povećava mogućnost da dođe do sitnijih povreda. Zato je važno da što veći broj osoba, a najmanje jedna u svakom domaćinstvu, zna da pruži prvu pomoć i sebi i drugima. Potrebno je i da svako domaćinstvo ima spremnu kutiju prve pomoći koja sadrži osnovne artikle, koji su potrebni za pružanje prve pomoći", saopštio je koordinator programa Prva pomoć u Crvenom krstu Crne Gore Igor Jokanović.

Zbog ukupne situacije sa korona virusom nije moguće organizovati masovnije događaje kojima su opštinske organizacije Crvenog krsta do sada obilježavale Svjetski dan prve pomoći, ali će volonteri dijeliti informativni materijal sa preporukama što uraditi u slučaju povreda u kući, što treba da sadrži kutija prve pomoći... Neke organizacije će na trgovima organizovati "javni čas prve pomoći" i demonstrirati zbrinjavanje osnovnih povreda i stanja, a u nekima će biti organizovana predavanja prilagođena posebnim ciljnim grupama. Kampanja i dijeljenje korisnih savjeta će se odvijati i putem društvenih medija.

Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca je svjetski lider u pružanju prve pomoći. Tokom više od 150 godina, prva pomoć je jedna od osnovnih usluga koju povrijeđenima pružaju volonteri i zaposleni u Crvenom krstu i Crvenom polumjesecu. Crveni krst Crne Gore kontinuirano radi na obučavanju stanovništva u osnovama pružanja prve pomoći. Kroz predavanja u osnovnim i srednjim školama, fakultetima, radnim organizacijama, organizovanjem lokalnih takmičenja, državnog takmičenja, pokaznih vježbi, u prethodnoj godini kroz program prve pomoći  obučeno je preko 5500 osoba.

 

Mapa opštinskih organizacija

Alternative flash content

Requirements

POMOZI SEBI I DRUGIMA!

aplikacija

Kalendar događaja

« September 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Dom solidarnosti

  • Dom solidarnosti Sutomore Dom solidarnosti, najveća „kuća solidarnosti" u našoj zemlji, nalazi se u Sutomoru, na jugu crnogorskog primorja, na obali mora.
HomeNovostiPrva pomoć u vrijeme epidemije Covid-19 Top of Page