Crveni Krst

Principi

 

Međunarodni dan nestalih

avg 29, 2020

Međunarodni dan nestalih osoba se obilježava 30. avgusta, sa ciljem da se podsjeti na pravo porodica da znaju sudbinu svojih najbližih koji se vode kao nestali

Svake godine hiljade ljudi na svijetu bude prijavljeno kao nestalo usljed ratnih sukoba, nasilja, migracija i prirodnih katastrofa. Međutim, ove brojke ne govore o stvarnim posljedicama i ljudima na koje ove situacije utiču. U pozadini svakog slučaja nestalog lica, nalaze se članovi porodice, ali i cijele zajednice koje pate zbog neizvjesnosti. Nestanak člana porodice ostavlja velike posljedice na ostatak porodice kako psihološke, tako socio-ekonomske ali i pravne. Stoga je rješavanje sudbine nestalih lica, kao i preveniranje razdvajanja porodica, podjednako važan sastavni dio humanitarnog rada, kao i obezbjeđivanje humanitarne pomoći, smještaja i medicinske njege, jer pravo porodice na jedinstvo predstavlja ljudsko pravo.

Koliko je pitanje nestalih i razdvojenih lica značajno, govori i činjenica da su na 33. međunarodnoj konferenciji Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, države potpisnice Ženevskih konvencija, jednoglasno podržale Rezoluciju za uspostavljanje porodičnih veza uz poštovanje privatnosti i zaštite ličnih podataka ovih lica, a isto tako usvojile i UN rezoluciju 2474 u okviru Savjeta bezbjednosti kojom se pitanje nestalih lica uključuje u agendu zaštite civilnog stanovništva. Crveni krst pozdravlja usvajanje obje rezolucije i obavezuje se da će kroz svoj mandat i ulogu pružiti podršku kako korisnicima tako i državama u rješavanju pitanja nestalih lica i prevencije razdvajanja porodica.

U prvoj polovini 2020. godine, Međunarodnom pokretu Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca je prijavljeno 7300 nestalih lica od čega značajan procenat čine maloljetna lica. 

U okviru aktivnosti u Crnoj Gori, Crveni krst Crne Gore zajedno sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta Crne Gore je u prethodnoj godini pokrenuo 16 zahtjeva za traženje, razmijenio 4 porodične poruke, omogućio više od 750 telefonskih poziva u cilju uspostavljanja porodičnih veza. Osim aktivnosti na traženju nestalih lica, Crveni krst Crne Gore sprovodi pružanje psihosocijalne podrške porodicama nestalih, ali i edukaciju u cilju prevencije razdvajanja porodica u saradnji sa relevantnim državnim institucijama.

Pored toga, Crveni krst Crne Gore kao član Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore, u neposrednoj saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, aktivno radi na pružanju podrške porodicama nestalih lica u sukobima na teritoriji bivše Jugoslavije, a ujedno ostvaruje saradnju i na regionalnom nivou kako bi se porodice dobile odgovore od sudbini njihovih članova porodica. 

 

Mapa opštinskih organizacija

Alternative flash content

Requirements

POMOZI SEBI I DRUGIMA!

aplikacija

Kalendar događaja

« September 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Dom solidarnosti

  • Dom solidarnosti Sutomore Dom solidarnosti, najveća „kuća solidarnosti" u našoj zemlji, nalazi se u Sutomoru, na jugu crnogorskog primorja, na obali mora.
HomeNovostiMeđunarodni dan nestalih Top of Page